• Category Nav (only this section)

• Recent Articles

• Schimbare Bujii Avensis T25 1.8

ATENTIE: Datele si informatiile scrise in acest articol sunt pentru uz personal!
    Tot ceea ce se foloseste din ceea ce exista in acest subiect se face pe proprie raspundere!
    Nu suntem obligati (atat forumul: administratorii, moderatorii, userii; cat si cel care a scris subiectul) in nici un fel de eventualele pagube sau probleme care pot aparea in urma aplicarii informatiilor de aici in viata reala.
    Copyright: Subiectul (atat textul cat si pozele) apartin in totalitate userului care le-a creat. Pentru a putea fi reproduse in oricare alta parte, este nevoie de acordul acestuia.

Multumim pentru intelegere!

Salut

Am schimbat azi bujiile la masina (Avensis T25, 1zz-fe (1.8l, benzina)). Operatiunea e destul de simpla (max 15 minute) atat timp cat ai sculele potrivite.

E nevoie de:
    - tubulara de 10mm
    - tubulara pt bujii (16mm, special gandita pentru bujii)
    - cheie cu clichet
    - tija prelungitoare pentru cheia cu clichet
    - surubelnita dreapta

Sfaturi:
    - e bine sa faceti operatiunea asta cand motorul e rece. altfel riscati sa va ardeti.
    - nu strangeti excesiv de tare bujiile, altfel riscati sa deteriorati filetul
    - nu strica sa aveti un spray de contacte sa curatati contactele mufelor bobinelor de inductie si arcul dintre bobina si bujie. Eu nu am avut, le-am curatat cu o carpa.

Pasi:

1. Se scoate capacul de plastic de pe motor. Sunt 2 piulite cu cap bombat in fata si 2 "braduti" de plastic in spate. Piulitele se desfac usor cu tubulara de 10. Bradutii se scot tragand in sus de ei. Aici trebuie sa va ajutati un pic surubelnita plata.
    2. Se decupleaza cele 4 mufe care vin la bobinele de inductie (fiecare bujie are bobina proprie). Mufele sunt securizate cu o clema din plastic. Cu ajutorul surubelnitei plate trebuie sa ridicati un pic clema de plastic. Aveti grija sa nu le rupeti, par destul de fragile...
    3. Slabiti cele 4 suruburi care tine bobinele de inductie. Suruburile odata slabite pot fi scoase usor cu mana
    4. Cablurile mufelor de alimentare ale bobinelor sunt tinute de un ghidaj din plastic. Ghidajul de plastic trebuie scos inainte de a scoate bobina de la cilindrul nr. 3 (numerotare de la stanga la dreapta, cum va uitati la motor). Ghidajul e fixat de 2 suruburi. Trebuie sa scoateti cu ajutorul tubularei cele 2 piulite de 10 apoi puteti da ghidajul la o parte.
    5. scoateti bobinele
    6. scoateti bujiile vechi. Montati pe cheia cu clichet tija prelungitoare si apoi tubulara pt bujii. Bujiile sunt stranse destul de tare si sunt destul de adanc bagate. Eu am avut la inceput o cheie obisnuita pt bujii si nu am reusit sa le scot. Pur si simplu nu le puteam slabi. Am reusit sa indoi cheia dar bujia nu s-a clintit. Apoi mi-am luat tija prelungitoare si tubulara speciala si a mers treaba brici. Tubulara are in interior un manson de cauciuc care prinde bujia in interiorul tubularei. Daca nu gasiti o astfel de tubulara trebuie sa va ganditi la o modalitate de a recupera bujia veche. Loc prea mult nu e (canalul de acces la bujie are diametrul cu cativa mm mai mare decat cel al tubularei). Tubulara pe care am luat-o eu e de la Connex (10.5 ron din Praktiker).
    7. puneti inapoi bujiile vechi. Ca sfat: nu le strangeti extrem de tare, riscati sa stricati filetul.
    8. puneti inapoi bobinele de inductie. le puteti fixa definitiv pe toate, mai putin nr. 3
    9. puneti inapoi ghidajul pentru cablurile de alimentare ale bobinelor
    10. fixati definitiv bobina nr. 3
    11. cuplati cablurile de alimentare ale bobinelor
    12. testati daca motorul merge ok si nu se aud zgomote dubioase (gen fasait care poate indica faptul ca una dintre bujii nu e bine stransa)
    13. fixati capacul de pastic de pe motor

Numai bine
    Bogdan

Articol scris de: bogdan_o
    Pentru sugestii, comentarii, sau nelamuriri in legatura cu articolul, contactati autorul pe privat. Multumim.
    Comments 19 Comments
    1. Aurelian Bacalu's Avatar
      Aurelian Bacalu -
      la cati km ar trebuii schimbate bujiile? 30 k?
      denso iridium power sunt ok?
    1. zorro's Avatar
      zorro -
      Denso Iridium sunt chiar indicate.
      Sunt mai bune si mai scumpe, dar se schimba la 90000km fata de 45000km cele stock.
      Asa ca la bani iesi cam la fel.
    1. vvt-i_fan's Avatar
      vvt-i_fan -
      La 1.8 vvt-i cartea spune ca se schimba bujiile la 60.000km. Cel mai bine este insa sa fie verificate la 45.000 si daca este necesar, schimbate.
      Spre deosebire de motorul de 2 litri, la cel de 1.8 NU sunt recomandate bujii iridium.
      Sa nu mai vorbim de faptul ca cele iridium costa de cel putin 3 ori mai mult ca unele conventionale insa tin de cel mult 2 ori mai mult, din punct de vedere financiar nefiind rentabile.
    1. adiq2001's Avatar
      adiq2001 -
      salut,

eu la 1.8 mi-am pus iridium, nu scria in carte ca nu ar fi ok.

nu am vazut vre-o diferenta notabila la consum sau acceleratie.
    1. kye04's Avatar
      kye04 -
      Si daca nu schimb bujiile ce se poate intimpla ??
    1. radzxx's Avatar
      radzxx -
      Eu am schimbat bujiile undeva in jurul a 110.000 km. Dupa schimbare am simtit o modificare pozitiva a performantelor motorului (accelerari mai rapide in principal). Modificari de consum n-am sesizat, insa motorul nu mai era asa "obosit". Am pus bujii cu iridium. Cred ca n-a fost doar o parere a mea, performantele motorului erau sesizabile. Reconsc, bujiile vechi erau foarte uzate.
    1. vvt-i_fan's Avatar
      vvt-i_fan -
      De la mers prost +consum mare, missfire, pana la avarii majore ale motorului (daca o bujie se rupe si cade in cilindru). Totusi, de ce ai vrea sa faci asta, in conditiile in care costa 15 lei o bujie??
    1. s_nik2001's Avatar
      s_nik2001 -
      @radzxx Salut! Cum se mai comporta masina cu bujiile noi cu iridium? Le-ai schimbat singur sau in service? Am cumparat si eu un set de bujii Denso Iridium Power IK16 si urmeaza sa le schimb undeva, poate ai vre-o sugestie prin zona asta.
    1. LittleM@n's Avatar
      LittleM@n -
      Vvt-i_fan, cine te-a mintit ca bujiile cu Iridium nu sunt bune pentru 1.8?
      Avem atatia colegi de forum care folosesc de ani de zile astfel de bujii, fie ele NGK sau Denso, si n-au avut niciodata nici o problema.

Bujiile cu Iridium, nu numai ca vor crea mai multa putere, pentru ca ard mai eficient benzina, ci si vor genera mai putine depuneri, prin urmare protejezi mai eficient motorul fara sa bagi alte porcarii in el.

Iar intervalul de schimb la bujiile normale nu are cum sa fie 45.000km, decat daca au ceva tehnologie asemanatoare cu a Iridiumului in ele. Altfel, cele normale se schimba la 20.000; daca ajungi la 45.000, risti sa nu mai functioneze vreuna, mai ales la ce mizerie de benzina se vinde pe la noi.

El am schimbat Iridiumurile la 75.000km, ca si masura preventiva; aveau deja 4 ani. Cand le-am dat jos, am ramas toti impresionati ca aratau aproape ca noi. Si adevarat, am simtit schimbarea doar primele minute, ca motorul ar merge mai "rotund", si apoi atat, prin urmare am dat vina pe placebo.
      Denso spune ca au timp de viata minim 100.000km. Multi merg cu ele si mai mult, catre 120.000+, fara nici o problema.
      Parerea mea e ca e mult mai grav sa mergi cu o bujie normala, da 15ei bucata, 45.000km, decat cu Iridium 120.000.
      Deci comparatia ta intre costuri, interval de schimb, performante, etc, nu prea sta in picioare. Iar daca sunt asa inutile, de ce in ziua de azi toate masinile pe benzina nou fabricate folosesc Iridium? Ca-s proaste?

s_nik: poti sa le schimbi si tu, daca ai chef; se scot cu o cheie de bujii, de 16, gasesti si prin carreforur; probabil mai ai de scos cate o piulita de 10, care sa tina mufa in loc, nu mai stiu exact cum e la 1.8.
      Daca nu vrei, ti le poate schimba oricine, la orice service; stai langa ei, si vezi ce fac; nu e chiar mare lucru
    1. vvt-i_fan's Avatar
      vvt-i_fan -
      Quote Originally Posted by LittleM@n View Post
      Vvt-i_fan, cine te-a mintit ca bujiile cu Iridium nu sunt bune pentru 1.8?
      Avem atatia colegi de forum care folosesc de ani de zile astfel de bujii, fie ele NGK sau Denso, si n-au avut niciodata nici o problema.
      "Prostanii" aia care au scris manualul de utilizare a masinii si care recomanda in mod expres bujii iridium pentru motorul de 2l insa nu si pentru motoarele de 1.6 si 1.8. Din experienta de pana acum am constatat ca oricate experiente s-ar face in ceea ce priveste alegerea bujiilor, motorul va functiona cel mai ok cu cele recomandate. Nu vreau sa intru in dezbateri legate de cate teste face un producator auto in vederea alegerii bujiilor si ce teste face un producator de bujii/cum le face in ceea ce priveste compatibilitatea produselor sale.
      Bujiile cu Iridium, nu numai ca vor crea mai multa putere, pentru ca ard mai eficient benzina, ci si vor genera mai putine depuneri, prin urmare protejezi mai eficient motorul fara sa bagi alte porcarii in el.
      - Bujiile, in general, nu ard nimic ci aprind un amestec inflamabil de felul lui. Calitatea arderii amestecului de aer/carburant depinde de mult mai multi factori, pe langa calitatea bujiilor iar aici nu facem comparatie intre cum va functiona motorul cu bujii recomandate pentru motorul de dacie si cum va functiona, acelasi motor, cu bujii Irdium recomandate pentru acel motor.
      - Avand ca referinta un motor care functioneaza corect cu tipul de bujii "X", bujiile "Y" nu au cum genera mai multa putere avand in vedere ca nu maresc nici rata de compresie, nici cantitatea de amestec aer/benzina care intre in motor, mai ales cand vorbim de un motor aspirat, stock (la care nici prin tuning nu se castiga mare lucru).
      Iar intervalul de schimb la bujiile normale nu are cum sa fie 45.000km, decat daca au ceva tehnologie asemanatoare cu a Iridiumului in ele. Altfel, cele normale se schimba la 20.000; daca ajungi la 45.000, risti sa nu mai functioneze vreuna, mai ales la ce mizerie de benzina se vinde pe la noi.
      Producatorul recomanda 60.000km. De fiecare data le-am schimbat la ~45.000km, fara ca masina sa "ceara" chestia asta.
      Aveam pe undeva poze facute bujiilor dupa ce functionasera 45.000km, o sa le caut si sa le pun pentru a se vedea cat de "obosite" sunt.
      Pe de alta parte, fiecare este liber sa le schimbe la cat vrea, chiar si 5000 km.

Parerea mea e ca e mult mai grav sa mergi cu o bujie normala, da 15ei bucata, 45.000km, decat cu Iridium 120.000.
      Pe ce aspecte tehnice isi bazezi afirmatia de mai sus? Sau e...la feeling?
      Deci comparatia ta intre costuri, interval de schimb, performante, etc, nu prea sta in picioare.
      Nu sta in picioare daca se modeleaza rationamentul pentru a servi un anume punct de vedere. Cum am zis mai sus, eu fac schimbul de bujii la 45.000, nu la 5/10/15/20.000km => rationamentul sta in picioare. Poate doar "placerea" de a pune ceva ce nu este recomandat de producator sa fie aspectul care merita cheltuiala suplimentara.
      Iar daca sunt asa inutile, de ce in ziua de azi toate masinile pe benzina nou fabricate folosesc Iridium? Ca-s proaste?
      "Injectie directa" iti da vreun indiciu?
    1. LittleM@n's Avatar
      LittleM@n -
      Putem argumenta la infinit daca vrei
      Ce treaba are injectia directa cu tipul de bujie?
      Eu am pus Iridium pe Yarisul 1.0 vechi de 10 ani, am pus pe Carina de 1.6 din anii '92, avem colegi pe forum care au pus pe si Corolla de 1.4, 1.6, si pe Avensis de 1.6, 1.8, si multe alte exemple de marci (doar eu am cunostinta directa de iridium pus pe Renault, Nissan, Opel, Subaru, Mazda), si toata lumea a spus acelasi lucru: motorul merge mai rotund, trage mai bine, durata de viata a bujiei este mult mai mare.
      Faptul ca producatorul nu iti scrie in mod explicit ca iti recomanda un anumit tip de bujie, nu o exclude automat pe cea mai buna. E ca si cum tu continui sa folosesti anvelope Premium Contact 1, cu design din anii '90, cu toate ca au aparut intre timp Premium Contact 5, doar pentru ca nu scrie in carte ca le-ai putea folosi. Nu zice nimeni ca alea nu-s bune, doar ca nu pot spune ca folosind modelul imbunatatit masina o sa mearga mai prost.
      Daca parerea ta este ca nu au nici un efect, si ca ori cu bujii standard, ori cu Iridium, tot aia e, cu toate ca nu ai incercat niciodata concret pe masina ta, be my guest
    1. vvt-i_fan's Avatar
      vvt-i_fan -
      Faptul ca discutia merge pe ideea "e ca mine ca asa vreau eu", fara vreo urma de argument tehnic ma face sa ma retrag din ea.
      Fiecare este liber sa faca ce doreste cu masina sa insa eu nu voi recomanda cuiva sa faca ceva pe ideea "am pus eu si merge".

Sporuri
      maxime la castigat cai putere din bujii cu iridium.

P.S: 2 citate de pe site-urile NGK & Denso referitoare la imbunatatirile in materie de cum "trage" motorul odata cu schimbarea bujiilor:
      NGK:
      Q: How much of a performance improvement can I expect from changing plugs?
      A: A common misconception is that changing spark plugs will result in a large power increase. In most cases, removing even seriously worn out spark plugs will only result in very modest power gains, typically about 1-2% of total engine output. This could be even less for computer-controlled vehicles, primarily because most newer vehicles have more powerful ignition systems and the vehicle's computer can make adjustments so that vehicle operation seems smoother and more seamless.
      Many people think that simply supplying more spark to the firing tip can and will combust more fuel. What they don't understand is that most newer cars' engines are so efficient that they are already burning all of the available fuel. Simply adding more spark voltage can't burn more fuel because there is no more fuel to burn.
      When a stock or near-stock engine is given a fresh set of spark plugs, peak efficiency is restored. The power gains that come from this restored state of tune are usually minimal. Any company that tells you that their spark plug will provide significant gains in power in a stock or near-stock engine is making blanket statements that may not be supportable.

Denso:
      Q. What kind of performance will I get from this plug?
      A. Generally, you do not purchase spark plugs for performance enhancement. While DENSes by increasing boost through turbo-chargers, super-chargers, and Nitrous. They are also known to add high-enerO Iridium Power spark plugs have contributed to numerous accomplishments through dyno-testing and actual use, their true benefit lies in their efficiency, durability, and improved firing power. Serious tuners modify their vehiclgy ignition systems, tinker with timing, adjust fuel mixture ratios, and increase horsepower through other means. Putting these kinds of demands on their engine increases the need for an efficient, durable spark plug that can handle these kind of harsh environments. That?s where DENSO Iridium Power can make a major difference.
    1. LittleM@n's Avatar
      LittleM@n -
      Man, nu mai aveam de gand sa-ti raspund (fix din principiul pe care l-ai spus, pentru ca am vazut de la inceput ca te comporti de felul: "e ca mine ca asa vreau eu"), vreau doar sa iti subliniez niste elemente precizate chiar de tine acum, fix cu citatul pe care le-ai dat:

"their true benefit lies in their efficiency, durability, and improved firing power."

Avand in vedere ca traim intr-o tara in care benzina nu este cea mai calitativa (chiar si cea cu cifra octanica ridicata), faptul ca ai o bujie capabila sa arda combustibilul mai eficient si mai bine (in sensul ca scanteia este mai concentrata, si practic ai o energie mai ridicata local in momentul initial al exploziei), face implicit toata partea de ardere mai eficienta.

Daca ai fi mers vreodata in Germania, si ai fi alimentat cu benzina cu cifra octanica mare de la benzinariile lor, si ai fi mers apoi pe autostrada ai fi observat un fenomen interesant: acolo unde in tara, masina ta abia mai trage de la 200 in sus, daca o mai face, cu benzina de acolo ai fi urcat la 210 (cel putin atat este limitarea pe Civic), si ai fi inceput sa dai constant in limitator, in timp ce masina ta urca dealul!
      Prin urmare, demonstratia este evidenta, si este un fapt stiut ca benzina din vest este mai calitativa ca cea de aici. In lumina acestor lucruri, cu siguranta ce spun cei de la NGK si Denso este adevarat pentru acolo, unde ceea ce arde motorul este ceea ce ei presupun, si testeaza in laborator. Situatia declaratiilor ar fi cu siguranta alta daca in laborator ar face teste cu benzine de la pompele din Romania.

P.S.: La kart-ul lui frati-miu, fix la fel ca tine se incapatanta si taica-miu, sa-mi spuna ca nu are relevanta tipul de bujie care-l pune acolo. Dupa ce am reusit sa-i pun una cu Iridium in motor, timpul de traseu s-a imbunatatit cu aproape 0.5s. Asa, deodata. Iar feedback-ul a fost sa lasam bujia aia acolo, ca ii place mult mai mult cum merge si cum trage motorul
    1. vvt-i_fan's Avatar
      vvt-i_fan -
      Man, nu mai aveam de gand sa-ti raspund (fix din principiul pe care l-ai spus, pentru ca am vazut de la inceput ca te comporti de felul: "e ca mine ca asa vreau eu"), vreau doar sa iti subliniez niste elemente precizate chiar de tine acum, fix cu citatul pe care le-ai dat:

"their true benefit lies in their efficiency, durability, and improved firing power."

Ceea ce ai scris tu acolo nu reprezinta decat...marketing. O propozitie ce nu spune nimic concret insa duce clientul cu gandul catre realizari marete.
      Sa le luam pe rand.
      -efficiency - ce inseamna eficienta in cazul de fata si cu ce ne ajuta? Din moment ce nu iese putere mai multa din motor, dupa montarea lor, care este de fapt unitatea de masura a eficientei lor?
      - durability - avem un coleg de forum care dupa 20.000km le-a schimbat pentru ca incepeau sa nu se mai comporte conform(lipsa demaraj, evacuare afumata), chestii pe care nu le-a simtit cu bujiile clasice. A se nota ca la Denso cel putin, exista 2 game: tough (pentru durabilitate, insa nu se lauda cu castiguri de sute de cai putere) si Power la care mai castigi cel putin 6 cai fumosi (dupa calculele lor, 1.4% din out-put-ul nominal (nu se stie fata de ce este acest castig).
      - Improved firing power - a se citi raspunsul aici (unul de foarte bun simt, pararea mea)
      : "Many people think that simply supplying more spark to the firing tip can and will combust more fuel. What they don't understand is that most newer cars' engines are so efficient that they are already burning all of the available fuel. Simply adding more spark voltage can't burn more fuel because there is no more fuel to burn."

Avand in vedere ca traim intr-o tara in care benzina nu este cea mai calitativa (chiar si cea cu cifra octanica ridicata), faptul ca ai o bujie capabila sa arda combustibilul mai eficient si mai bine (in sensul ca scanteia este mai concentrata, si practic ai o energie mai ridicata local in momentul initial al exploziei), face implicit toata partea de ardere mai eficienta.
      Off-topic:
      *calitativ nu accepta grade de comparatie, fiind un adjectiv ce exprima o insusire categoriala si nu una cantitativa.
      De asemenea, nu este corect sa spui "combustibil calitativ" ci "combustibil de calitate". Lasa "calitativul" pentru exprimari de genul "control calitativ" ("control al calitatii"), "evaluare calitativa" ("evaluare a calitatii"), etc.

On-Topic:
      Intre cifra octanica a benzinei si cat de repede se aprinde amestecul aer/benzina este legatura destul de stransa insa nu cea pe care o vizezi tu ci taman pe dos. O benzina cu o cifra octanica mai mare este o benzina mai rezistenta la aprindere.
      Altfel, in ceea ce cat de mult din amestec arde, raspunsul este dat exact de catre masina: tot. Daca nu ar fi asa, sonda lamda ar sarii de fund in sus.
      De asemenea, in ceea ce priveste calitatea benzinei de la noi, a se vedea comment-ul de mai jos.

Daca ai fi mers vreodata in Germania, si ai fi alimentat cu benzina cu cifra octanica mare de la benzinariile lor, si ai fi mers apoi pe autostrada ai fi observat un fenomen interesant: acolo unde in tara, masina ta abia mai trage de la 200 in sus, daca o mai face, cu benzina de acolo ai fi urcat la 210 (cel putin atat este limitarea pe Civic), si ai fi inceput sa dai constant in limitator, in timp ce masina ta urca dealul!

Dat in limitare, la 210, in timp ce urca dealul sau cum? N-am prins-o p-asta.
      Chiar daca nu par o persoana asa...privilegiata ca domnia voastra, am mai iesit si eu de la mine din sat..pana in satul vecin. Scuze ca am uitat sa-ti comunic asta.
      Mai jos ai pararea mea referitoare exact la diferentele de calitate percepute de mine:
      Quote Originally Posted by vvt-i_fan View Post
      Traseu 4320km prin Europa (Romania-Ungaria-Austria-Olanda si retur) [...] S-a folosit benzina OMV Maxx Motion 100 Ro & Austria, Shell V-Power Racing in Germania.
      Si impresia a fost:
      Referitor la benzina, n-am sesizat nici un fel de diferenta intre prestatia masinii cu benzina straina fata de cum merge cu cea de la noi. Asta apropo de faptul ca tot auzisem ca odata ce alimentezi in afara...mai castigi minim 6 cai frumosi..

Ca idee, am ajuns si in Ro, cu benzina din Ro la viteza maxima a masinii si nu sunt singurul care a reusit performanta asta.

Prin urmare, demonstratia este evidenta, si este un fapt stiut ca benzina din vest este mai calitativa ca cea de aici. In lumina acestor lucruri, cu siguranta ce spun cei de la NGK si Denso este adevarat pentru acolo, unde ceea ce arde motorul este ceea ce ei presupun, si testeaza in laborator. Situatia declaratiilor ar fi cu siguranta alta daca in laborator ar face teste cu benzine de la pompele din Romania.
      Dar nu vom stii niciodata, nu-i asa?

P.S.: La kart-ul lui frati-miu, fix la fel ca tine se incapatanta si taica-miu, sa-mi spuna ca nu are relevanta tipul de bujie care-l pune acolo. Dupa ce am reusit sa-i pun una cu Iridium in motor, timpul de traseu s-a imbunatatit cu aproape 0.5s. Asa, deodata. Iar feedback-ul a fost sa lasam bujia aia acolo, ca ii place mult mai mult cum merge si cum trage motorul

Nu neg rezultatele pozitive obtinute in cazul exemplului de mai sus (nici nu as avea cum) insa diferentele intre agregate sunt atat de mari incat comparatia/exemplul sunt irelevante in cazul de fata.
    1. fortan's Avatar
      fortan -
      Salut,

intr-un tutorial pe youtube am vazut ca recomanda si scoaterea bornei de la baterie .
      Credeti ca este necesar?

Multumesc!
    1. peco.tm's Avatar
      peco.tm -
      Quote Originally Posted by fortan View Post
      Salut,

intr-un tutorial pe youtube am vazut ca recomanda si scoaterea bornei de la baterie .
      Credeti ca este necesar?

Multumesc!
      salut,
      nu vad care e logica, doar nu le schimbi cu contactul pus; eu de cate ori am schimbat bujii niciodata nu am scos borna... si din 1990 incoace am tot schimbat la ele, la diverse tipuri de motoare.
    1. apif2002's Avatar
      apif2002 -
      Intrebare: ati reglat distanta la bujii sau le-ati montat asa cum au venit din fabrica ?
    1. katarinuu's Avatar
      katarinuu -
      ) detin Avensis 1.8 T27 ,a vemit din fabrica cu Bujii denso iridium ,really )
    1. LittleM@n's Avatar
      LittleM@n -
      Pe T27, da, vine din fabrica cu iridium; probabil sunt modelul Tough.