ATENTIE: Datele si informatiile scrise in acest articol sunt pentru uz personal!
Tot ceea ce se foloseste din ceea ce exista in acest subiect se face pe proprie raspundere!
Nu suntem obligati (atat forumul: administratorii, moderatorii, userii; cat si cel care a scris subiectul) in nici un fel de eventualele pagube sau probleme care pot aparea in urma aplicarii informatiilor de aici in viata reala.
Copyright: Subiectul (atat textul cat si pozele) apartin in totalitate userului care le-a creat. Pentru a putea fi reproduse in oricare alta parte, este nevoie de acordul acestuia.
Multumim pentru intelegere!
Salut
Am schimbat azi bujiile la masina (Avensis T25, 1zz-fe (1.8l, benzina)). Operatiunea e destul de simpla (max 15 minute) atat timp cat ai sculele potrivite.
E nevoie de:
- tubulara de 10mm
- tubulara pt bujii (16mm, special gandita pentru bujii)
- cheie cu clichet
- tija prelungitoare pentru cheia cu clichet
- surubelnita dreapta
Sfaturi:
- e bine sa faceti operatiunea asta cand motorul e rece. altfel riscati sa va ardeti.
- nu strangeti excesiv de tare bujiile, altfel riscati sa deteriorati filetul
- nu strica sa aveti un spray de contacte sa curatati contactele mufelor bobinelor de inductie si arcul dintre bobina si bujie. Eu nu am avut, le-am curatat cu o carpa.
Pasi:
1. Se scoate capacul de plastic de pe motor. Sunt 2 piulite cu cap bombat in fata si 2 "braduti" de plastic in spate. Piulitele se desfac usor cu tubulara de 10. Bradutii se scot tragand in sus de ei. Aici trebuie sa va ajutati un pic surubelnita plata.
2. Se decupleaza cele 4 mufe care vin la bobinele de inductie (fiecare bujie are bobina proprie). Mufele sunt securizate cu o clema din plastic. Cu ajutorul surubelnitei plate trebuie sa ridicati un pic clema de plastic. Aveti grija sa nu le rupeti, par destul de fragile...
3. Slabiti cele 4 suruburi care tine bobinele de inductie. Suruburile odata slabite pot fi scoase usor cu mana
4. Cablurile mufelor de alimentare ale bobinelor sunt tinute de un ghidaj din plastic. Ghidajul de plastic trebuie scos inainte de a scoate bobina de la cilindrul nr. 3 (numerotare de la stanga la dreapta, cum va uitati la motor). Ghidajul e fixat de 2 suruburi. Trebuie sa scoateti cu ajutorul tubularei cele 2 piulite de 10 apoi puteti da ghidajul la o parte.
5. scoateti bobinele
6. scoateti bujiile vechi. Montati pe cheia cu clichet tija prelungitoare si apoi tubulara pt bujii. Bujiile sunt stranse destul de tare si sunt destul de adanc bagate. Eu am avut la inceput o cheie obisnuita pt bujii si nu am reusit sa le scot. Pur si simplu nu le puteam slabi. Am reusit sa indoi cheia dar bujia nu s-a clintit. Apoi mi-am luat tija prelungitoare si tubulara speciala si a mers treaba brici. Tubulara are in interior un manson de cauciuc care prinde bujia in interiorul tubularei. Daca nu gasiti o astfel de tubulara trebuie sa va ganditi la o modalitate de a recupera bujia veche. Loc prea mult nu e (canalul de acces la bujie are diametrul cu cativa mm mai mare decat cel al tubularei). Tubulara pe care am luat-o eu e de la Connex (10.5 ron din Praktiker).
7. puneti inapoi bujiile vechi. Ca sfat: nu le strangeti extrem de tare, riscati sa stricati filetul.
8. puneti inapoi bobinele de inductie. le puteti fixa definitiv pe toate, mai putin nr. 3
9. puneti inapoi ghidajul pentru cablurile de alimentare ale bobinelor
10. fixati definitiv bobina nr. 3
11. cuplati cablurile de alimentare ale bobinelor
12. testati daca motorul merge ok si nu se aud zgomote dubioase (gen fasait care poate indica faptul ca una dintre bujii nu e bine stransa)
13. fixati capacul de pastic de pe motor
Numai bine
Bogdan
Articol scris de: bogdan_o
Pentru sugestii, comentarii, sau nelamuriri in legatura cu articolul, contactati autorul pe privat. Multumim.
vBulletin Message