View Full Version : Indici de kilometraj si turometru la scimbatul vitezelor, yaris diesel.
acedul
03-07-2007, 10:21 PM
La ce viteza si turatie schimbati treapta de viteza la yarisul diesel pentru a nu brusca masina si a avea un consum optim.Eu ascult ce-mi zice motorul si pastrez turatia in asa fel incat sa pic mereu in marja de cuplu maxim(1800-3000).Procedez corect? Imi poate da careva si alte repere. Masina mea e in rodaj si am scos o medie de 4.5 la 400km combinati.
costin
04-07-2007, 11:15 AM
Turatia la care se schimba vitezele pentru un mers economic depinde de conditiile de trafic si de caracteristicile motorului.
Cum procedez eu:
Cand traficul este aglomerat schimb pe la 2200 astfel cad putin in afara plajei, dar accelerez usor si nu e nici o problema. Cam asta e mersul cel mai economic in oras (observat de mine): schimbat la aprox 2200 urmat de accelerarea usoara. Ca regula generala, daca vrei sa tii consumul jos fara sa afectezi motorul, incearca sa-l tii cat mai mult in plaja 1800-2000 rpm.E si in cuplu maxim si consumul e mic.
La mersul in afara oraselor e mult mai simplu: schimbi vitezele cum ai zis tu -- sa pici in marja 1800-3000.