PDA

View Full Version : remap D4-D

metalu
17-04-2007, 03:15 PM
ce parere aveti de tunarea diselului,prin scrierea unui nou soft,care cica aduce vreo 20 cp in plus?

23nst
17-04-2007, 03:20 PM
pana acum nu vad nici o firma care se ocupa cu tuningul, sa faca si pentru toyota :(

maxu
17-04-2007, 03:27 PM
Sunt mai multe, dar la japoneze au putine modele in oferta. La japoneze se ofera mai mult power box - chiar si TTE ofera asa ceva.
L.E. Si in sectiunea de anunturi gasesti asa ceva.

23nst
17-04-2007, 03:29 PM
power box? am auzit despre power box, dar nu stiu ce presupune. imi poate detalia cineva?

Predator
17-04-2007, 05:45 PM
Powerbox-ul este o cutiuta aditionala pentru tuningul la motor ce se folosea foarte mult inainte sa se dezvolte flash-tuningul (remap/reflash). Singurele la care in perioada actuala se preteaza powerbox sunt masinile la care nu se poate umbla in electronica (in special japonezele).
Tuningul tip PowerBox reprezinta un circuit extern care in functie de modalitatea de lucru "pacaleste" ECU facandu-l sa injecteze mai mult combustubil sau pur si simplu "intercepteaza" comenzile ECU, le modifica si le transmite catre circuitul de injectie alterate.
In cazul montarii unei astfel de cutiute nu se umbla in ECU-ul masinii(nu se resofteaza si nici nu se umbla fizic). Se instaleaza cu mufe pe traseu, intre sistemul de comanda si motor. O pui si mergi cu mai multi cai. Unul dintre dezavantaje este intarzierea in raspunsul motorului. Informatiile nu mai vin direct din ECU, ci sant preluate si modificate de powerbox. Chiar daca performanta masinii creste (sesizabil), o intarziere tot exista (poate insesizabila). Alt dezavantaj este ca in multe cazuri dupa cateva mii de km cu powerbox, masina incepe sa afume.

Ca prima optiune este Flash-tuning-ul, iar ca alternativa de compromis este PowerBox-ul. Un remap bine facut este mult mai eficace decat un PowerBox.

Pnetru cei la care nu se poate umbla sau rescrie ecu, singura optiune ramane PowerBox.

Dar ATENTiE! Exista powerbox`uri tip rezistenta. Eu am vazut doar la diesel. Acestea fac electronica motorului sa o ia razna in maxim 1an! Powerbox`ul este doar e o rezistenta pe senzorul care masoara temperatura motorinei.
In poza urmatoare este un astfel de powerbox.

Predator
17-04-2007, 05:53 PM
Acestea sant 2 exemple de powerbox`uri decente.
Poze cu powerbox-uri programabile nu am la indemana. Astea sant cele mai jmechere. :)

Predator
17-04-2007, 06:49 PM
Avantajul chip-tuning-ului este faptul ca toti parametrii sunt controlati uniform iar ECU are tot timpul informatiile corecte de la toti senzorii , iar cu powerbox parametrii sant "alterati". Un PowerBOX-ul este foarte usor de montat-demontat fara sa lase "urme".

Si aici la aceste urme apare problema: exista ECU-uri (indeosebi cele noi) care au un contor. Adica ramane scris in registrii numarul de rescrieri ale softului. Si asta se vede la garantie. Deci ai masina in garantie cu un astfel de ECU si vrei mai multi cai, trebuie sa apelezi la powerbox.

Predator
17-04-2007, 07:15 PM
"Dopat" cum trebuie nu se duce chair asa repede: remap facut calumea - eliminarea spike`urilor (varfurile de presiune) din turbo si cu o cantitate optima de motorina la WOT (Wide Open Throttle) plus modificari hardware: schimbarea injectoarelor si montarea unei turbine ce poate furniza presiune de supraalimentare mai mare insotita de un intercooler pe masura.
Recomandabil este si instalarea unui ceas de BOOST pentru monitorizarea presiunii. Acesta va indica cu precizie care sunt presiunile de lucru si cum sunt regimurile tranzitorii (varfurile de presiune).

alex
17-04-2007, 07:46 PM
Si nu se poate reinitializa si contorul asta ? :D

Predator
17-04-2007, 07:48 PM
Nu. Akolo se inregistreaza numaraul de cate ori a fost scris softul masinii.

metalu
18-04-2007, 10:26 AM
Si aici la aceste urme apare problema: exista ECU-uri (indeosebi cele noi) care au un contor. Adica ramane scris in registrii numarul de rescrieri ale softului. Si asta se vede la garantie. Deci ai masina in garantie cu un astfel de ECU si vrei mai multi cai, trebuie sa apelezi la powerbox.[/quote]

ce de la flash-tuning spun ca scrierea noului soft nu poate fi detectata.
si costurile ar fi in jur de 350 euro.

WDM
18-04-2007, 11:29 AM
Buna ziua,

O sursa foarte buna de informare in ceea ce priveste "Electronic Diesel Tuning Devices" puteti gasi in site-ul de mai jos, unde experienta australienilor in motoare Toyota si mai ales in Land Cruiser-e este recunoscuta. Eu sunt la al 6-lea Land Cruiser si dupa ce am cautat mult si bine o solutie in Romania si apoi in Europa pentru un "chip tuning" la motorul de pe LC100 (4,2 TD 6cilindri in linie), m-am calmat... In primul rand nu am gasit decat in tarile scandinave un "power box" pentru acest motor si in al 2-lea rand dupa ce le-am scris australienilor despre dorinta mea, mi-au spus sa ma calmez ca nu merita pentru maxim 30CP efortul Vs cheltuieli si problemele care pot sa apara ulterior in functionarea motorului. Daca aveti o alta opinie sau un sfat, il astept cu mare interes. Multumesc si toate cele bune.
http://www.lcool.org/technical/elec_diesel_tuning/tuning.html

maxu
18-04-2007, 11:45 AM
Power boxul poate da erori deoarece daca nu e "reglat" cum trebuie, ECU nu sesizeaza cand este presiune prea mare, sau alte chestii, care normal l-ar face sa intre intr-un safe mode.
Oricum e discutabila, am avut si power box si remap - si am fost multumit de amandoua.
P.S. Mai sus ma refeream la Diesele japoneze ca nu le tuneaza in europa, nu ca masinile japoneze nu ar fi tunabile....

Predator
18-04-2007, 07:44 PM
ce de la flash-tuning spun ca scrierea noului soft nu poate fi detectata.
si costurile ar fi in jur de 350 euro.

Depinde la ce tip de ECU. La unele poate fi detectata asa cum am explicat mai sus.

cristian607
23-04-2007, 11:10 PM
Salut,

Ma alatur si eu discutiei, insa nu cu aport de informatii, ci cu niste intrebari.

Daca se modifica partea de electronica a masinii (fie prin modificarea softului fie printr-o piesa externa ce poate face "override" al ECU), motorul mai merge in parametrii in care a fost el calculat? Ma refer piesele nu se uzeaza mai repede, dat fiind faptul ca ele sunt supuse la eforturi mai mari, ardere mai putin buna? Banuiesc ca si consumul de carburant este afectat sensibil. Toate acestea nu duc deci la o uzura prematura a motorului?

Pe de alta parte castigurile de putere (si de cuplu) despre care se vorbeste ar fi de ordinul de 10-20 CP, si cativa Nm. Se simte oare serios aceasta diferenta (care mie mi se pare cam mica) astfel incat sa justifice bataia de cap aferenta, etc?

Care sunt parerile voastre?

Numai bine,
Cristi.

Predator
24-04-2007, 12:49 AM
Orice nene care se ocupa cu chip/flash-tinung o sa'ti spuna ca prin cresterea de putere a motorului pe care ti'o ofera el, NU creste uzura pieselor motorului. Iti va spune ca nu exista riscuri!
Dar treaba nu e tocmai asa. Hai sa ne gandim de ce, spre exemplu contructorul ofera stock 126cp, si nu mai mult, din 2.0 D-4D? Multi veti zice: "din considerente de marketing, strategie de piata, etc..." Prea putin conteaza alea. Ceea ce conteaza este fiabilitatea si siguranta motorului! Sa ne gandim ce s`ar intampla daca se sparge turbina unui D-4D pe o masina aproape noua cand ruleaza cu 180km/h cu acceleretia in podea?? Va spun eu: tot uleiul din intercooler intra in motor. Neplacut. iar daca se rupe vreun palet al geometriei exista riscul ca, din cauza presiunii din circuitul intercoolerului, acesta sau fragmente ale acestuia sa ajunga in motor. Nici nu va inchipuiti cum arata un motor dupa o asemenea experienta.
Prin remapare, dintr'un motor turbo-diesel sau turbo pe benzina se scot caii mult mai usor decat dintr'unul aspirat. asa ca multa lume apeleaza la aceasta solutie. La noi in tara exista zeci de mii de masini Audi-Vw (spre exemplu) remapate. Cum sa pomeneasca cineva de riscuri? Sa li se duca afacerea de rapa??? :th_thumbsdownsmiley

Dupa remapare, uzura motorului in sine este insignifianta. Segmentii, arborele cotit, bieletele, pistoanele, supapele, injectoarele si capul acestora, axa cu came, etc... supaorta intr'adevar solicitari mai mari, dar au o marja de siguranta din proiectare. si nu vor prezenta uzuri accentuate dupa flash-tuningul la motor. In special turbina si ambreiajul (datorita cuplului crescut incepe sa patineze) sunt cele care cedeaza primele. De astea trebuie avut grija!

Un ECU cu soft stock ofera anumite "sigurante" pentru motor, cum ar fi:
- limitarea turatiei. daca santem prea entuziasti ne taie alimentarea
- la motoarele cu admisie fortata, in special cele turbo-alimentate, la suprapresiune se intra intr'un mod de siguranta, menit sa protejeze turbina
- la diesel turbo, in sarcina, cu motorul rece (sub 90grade), nu e indicat sa trecem de 2500rpm. Daca se intampla (accidental) acest lucru, ECU are grija sa ajusteze putin parametrii de functionare. La unele masini acest lucru este anuntat de un scurt-click in bord.

Ei bine, dupa rescrierea softului parte din aceste "sigurante" dispar. (daca nu cumva toate).

Asa ca, dupa remaparea ECU-ului, trebuie ca, dumneavoastra, in calitate de soferi sa respectati anumite reguli. (VORBESC AICI DE REGULILE PENTRU UN TURBO DIESEL RESOFTAT)
Pentru cei care se gandesc la un flash-tuning (sau au deja) pentru D-4D-ul lor, le enumar in continuare:
1. Cand motorul e rece nu ii dati talpa puternica! Si fara blana! Nu il treceti de 2500rpm atat timp cat nu e acul la 90rgd! Chiar si dupa ce a ajuns akolo asteptati cateva minute si apoi cresteti treptat regimurile de turatie. NU dintr'o data blana si 4000 rpm! Nu va grabiti sa aratati vecinului, prietenului sau mai stiu eu cui, ce poate masina dumneavoastra cu ECU remapat, imediat dupa ce i'ati dat drumul la motor! :)
2. Nu dati blana sub 2000 rpm! NICIODATA!
3. Dupa resoftare NU duceti motorul pe roshu!
4. in caz ca vreti sa'l speriati pe cel din drepata la plecare si in acelasi timp sa protejati discul de ambreiaj, plecati de pe loc in jur de 1800rpm cu control asupra pedalei de ambreiaj. Acesta trebuie eliberat inteligent.
5. dupa ce motorul este cald schimbati mereu la peste 2000rpm
6. indiferent de stilul dumneavoastra de conducere, cel putin o data pe saptamana: treapta a 3-a sau a 4-a (daca va permite drumul) intre 2000 si 4000 rpm cu pedala de acceleratie in podea. Repetat de cateva ori. Pentru eliminarea funinginei acumulate in turbo.

Din cauza ca nu se respecta aceste simple reguli de exploatarea dupa resoftare, se intampla sa vina oamenii cu turbina in brate inapoi la tuner`ul care i'a vandut softul si sa ceara explicatii.

OFFtopic: Chestiunile de mai sus se aplica la fel de bine si la un diesel turbo stock.

Referitor la cosumul de carburant, dupa cum intreaba si domnul Cristi: Dupa resoftare, pastrand acelasi stil de condus, acesta va fi mai scazut.
Sa luam, spre exemplu, un individ care schimba vitezele la 2300 rpm la un diesel remapat. Dupa tuning, motorul masinii sale, va avea o curba de cuplu mai buna si o putere mai mare in plaja de turatie pe care el o foloseste de obicei. Prin urmare, daca aceeasi masina (aceeasi greutate) e trasa de un cuplu mai bun si o putere superioara, consumul e mai scazut! Aceasta scadere se stitueaza undeva la un 0.4-0.6 l/100km dupa un flash-tuning stage 1. (15-20% mai multa putere)
Dar cati oameni isi pun mai multi cai ca sa mearga la fel cu masina?!?! Cand te vezi cu mai multi cai, incepi sa o frigi mai des si consumul creste. Cu cat o frigi mai mult cu atat papa mai multa motorina. :D

cristian607
24-04-2007, 03:03 AM
Multumesc Predator pentru informatii.

Concluzia pe care as trage-o din aceste randuri, ar fi ca mai sanatos este ca (pentru cei doritori de "senzatii mai tari") sa cumpere din start un motor mai puternic, cum ar fi cel de 2,2L in locul celui de 2L. Acuma cei care din start s-au oprit asupra motorului de 2,2L, ce sa spun, poate o motocicleta ar rezolva problema? :scratchchin:

Numai bine,
Cristi.

metalu
24-04-2007, 11:31 AM
foarte la obiect aceste informatii.
in concluzie,remap/ul este bun,daca stii sa te folosesti de el

23nst
24-04-2007, 02:11 PM
si dupa acest remap, iti creste puterea, dar oare nu trebuie facut un upgrade si la frane?

23nst
24-04-2007, 02:26 PM
remap-ul se face pt a creste puterea, nu? deci accelereaza mai repede. eu zic (,) ca ar trebuie sa se si opreasca mai repede...

Predator
24-04-2007, 02:28 PM
In germania asa se procedeaza. Ai facut tuning la motor, trebuie sa faci upgrade si la sistemul de franare.

La noi, in .Ro, acest lucru este, deseori, trecut cu vederea.

Dupa cateva sute de km te obisnuiesti cu noua putere si noul demaraj al masini. si iti aujustezi in consecinta stilul de franare. Un sofer cu experienta se va adapata repede.
Marea majoritatea a oamenilor isi fac soft stage 1. Iar dupa acesta masina nu va accelera ca un Ferrari, si sa fi nevoit sa o incetinesti cu aceleasi frane pe care le foloseai cand aveai 100cp. :)

Aceesi poveste este si cu suspensia.

Cei care isi modifica serios masina la capitolul motor, vor face SIGUR upgrade-uri la sistemul de franare, la trenul de rulare: amortizoare sport + arcuri sport, bari de rigidizare si bari stabilizatoare, roti, penuri...etc
Nu intram akum in detalii. :)

Numai bine!

LittleM@n
24-04-2007, 02:42 PM
Buna intrebare punctata de 23nst. Am auzit multi tuneri (baieti care aduc piese de tuning de fapt) care spuneau ca toata lumea vrea putere, vrea viteza, dar prea putini sunt cei care vor suspensii, sau mai rau, frane!
Orice firma de tuning din tara asta nu aduce decat frane stock, sau doar un pic peste, si poate, din cand in cand la o comanda speciala cu un pret de mai bine te duci si ti le iei singur, vre-un Brembo sau ceva asemanator.
Oamenii de pe la noi nici macar nu au auzit de producatori adevarati de frane: Endless, de exemplu.

Iar parerea mea este ca nu faci atat de mult cu o putere putin mai mare decat ai face cu suspensia sau cu franele daca tot vrei sa te deplasezi mai repede. O suspensie sport si niste frane mai performante (chiar si cabluri si lichid de frana bun) iti permit sa iei virajele mult mai repede si sa faci miscari mult mai agile decat iti permite puterea marita. Puterea aia te ajuta doar pe linie dreapta, iar situatiile de acest gen din viata cotidiana sunt putine.

Iar ca o completare, trebuie sa fiu si eu de acord cu ce s-a spus mai devreme: da, remap-ul, chip tuningul, sau ce vreti voi, trebuie folosit cu atentie si grija.

Predator
24-04-2007, 06:04 PM
Little, sa sti ca (din pacate), la noi in tara multi si fac din masina racheta de mers in linie dreapta. Fara a se mai gandi la dinamica si tzinuta de drum; si cel mai important: SIGURANTA. Pentru ei conteaza un singur lucru: puterea.

OFF: interesant este ca, mare majoritate a soferilor din romania, atunci cand vad o masina meseriasha intreaba: "cati cai are?" "ce motor are?" De ce nu intreaba ce suspensie are, de ce nu se uita mai intai la discuri (perforate) si la etriere (cu 4-6 pistonase), de ce nu se gandesc daca are tractiune integrala, de ce nu sant curiosi daca are vreun diferential performant, sau sisteme de asistare precum controlul tractiunii...etc,etc...

Important este, domnilor, cat de rapid poate sa ia o masina virajele, cum se aseaza pe drum si cat de manevrabila este la viteza si cat de eficient franeaza si NU CATI CAI ARE!

Si eu pefer o masina cu un sasiu performant, suspensii sport, frane eficiente si (eventual) 4x4 in detrimentul uneia (doar) cu multi cai, dar "barca".

cipi_v
19-05-2007, 11:26 PM
mai oameni buni pana la urma s-a deviat mult tare de la subiect.
concluzia este: se merita un power box sau un remap. si intrebarea este: cine le face in romanica???

mirmidon
20-05-2007, 09:30 AM
am vazut undeva pe softpedia ca se baga o firma, la CIP tunning si la motoarele d-4d ...

darkman
03-01-2009, 10:00 PM
pe dimsport.ro am vazut ca fac flash tuning pt toyota dar nu au motorul de 125

mituc
06-01-2009, 08:35 PM
Vezi poate-l pot remapa cu modulele alea ale lor RAPID sau cum se cheama, e un fel de piggy back daca-mi aduc bine aminte. ++ia legatura cu doc sau cu altcineva de la ei si intreaba-l, e posibil ca unele lucruri sa le poata face dar s-au pierdut amanuntele pe drum.

Akaiu07
20-01-2009, 02:28 AM
Se gasesc niste powerbox-uri pentru motoarele D4-D...Chiar o varianta interesanta cu telecomanda...ca sa-i poti da drumul dupa ce se incalzeste motorul...buna ideea;) plus ca asa cred ca-ti si poti da seama daca intradevar se simte ceva...:scratchchin:

http://www.motortuning.ro/page.php?17

PT-ul cu telecomanda ar fi interesant...