PDA

View Full Version : franele

bdi
03-04-2007, 09:06 PM
Domnilor cand franez se aude un harait. Sunetul vine mai ales din partea dreapta spate. Probabil placutzele de frana sunt duse. Am facut comanda de discuri noi de frana pe spate ... insa dureaza. Intrebarea este cam cat mai pot sa merg asa? :D

Legionaru'
03-04-2007, 09:23 PM
Nu prea mult.

Predator
03-04-2007, 10:46 PM
Ce masina si cati km ai cu discurile actuale?
Daca sant duse placutele, de ce ai comandat discuri? Sant uzate tare, ovalizate?

bdi
03-04-2007, 10:54 PM
ideea este urmatoarea: Am cumparat o Corolla SH (65.000 km rulaj). Am fost la service la toyo motors pt evaluare. Pe langa revizia de la 65.000 km ei au recomandat si schimbarea discurilor pe spate. Kestia ca atunci cand pun frana haraie. Discurile vin abia saptamana viitoare ....intre timp vine pastele si as vrea sa ajung si io pe acasa. Asta inseamna dus intors cam 800 KM. nush ce sa fac.

Predator
03-04-2007, 11:09 PM
In mod normal discurile de frana se schimba la peste 150.000km. Dupa 65.000 uzura nu ar trebui sa fie accentuata.
Daca ale tale sant foarte uzate, e recomandat sa le schimbi.

Cele de pe fata cum sant? Astea se uzeaza de obicei mai rapid. Pe spate forta de franare e mai mica.
"Huruitul" la franare poate sa fie produs si de placutele mancate.

Referitor la drmul de 800km nu stiu ce sa zic. Cu franele nu e de jucat / riscat! Posibil ca discurile tale spate sa aiba fisuri, crepaturi, sau sa fie ovalizate puternic. Zic si eu, nu am vazut personal masina ta.

maxu
03-04-2007, 11:09 PM
Tu te-ai uitat cata carne mai au placutele de frana; ti-ai bagat capul sub masina, sa vezi starea disurilor, si a ce mai e pe acolo ?
Cum vrei sa-ti zicem noi mergi linistit, daca nu pica e ok, crezi ca suntem mecanici de reprezentanta ?
Te sa-ti bagi putin capul pe acolo, si sa ne dai mai multe detalii ca sa putem sa ne dam cu parerea cat mai bine. Du-te la un mecanic - altu decat reprezentanta (intreaba si pe forum, poate te indruma cineva la unul aproape) - si roaga-l sa o suie pe elevator, si sa invarta de roata; huruit mai poate fi si de la rulment... dar, fara sa-l auzim doar ne dam cu parerea.
P.S. Despre discuri, eu la A6 le-am schimbat, am facut 50.000 de km, si cand l-am vandut, la reprez au zis ca trebe schimbate discurile; l-am intrebat pe ala de ce; a zis ca is cam mancate; i-am zis hai nene sa ne uitam impreuna, ca eu le-am schimbat de aprox 2 ani, si am pus tot originale, si ma mir ca alea din fabrica au tinut vreo 7 ani, si astea puse de mine doar aprox 2 ani.... ghiciti nu, nu au mai trebuit schimbate discurile.
Daca placutele tin de la 30.000 km in sus, depinde de stilul de condus, cum dreq sa se duca discurile in 60.000 km??? Eventual daca se ovalizeaza, dar nu am auzit pe multi cu problema asta.

bdi
03-04-2007, 11:21 PM
daca ar fi ovalizate as fi simtit la mers. Placutele sunt sigur pe duca. Le schimb vineri. Pana atunci merg cu dacia ca e mai safe:D
De franat nu-i pb franeaza bine dar huriuie:(.

bdi
04-04-2007, 12:01 AM
maxu: daca zgomotul se aude numai atunci cand franez .. sigur mai e de la rulment?

bdi
04-04-2007, 12:02 AM
Cum ar tr sa arate niste discuri ok si cum ar tr sa arate cele uzate?

maxu
04-04-2007, 12:16 AM
Rulmentul trebuie verificat, nu se stie niciodata.
Discurile se "mananca" in timp ca si placutele, si nu trebuie sa aiba santuri. Santurile se formeaza cand placutele nu au fost schimbate la timp, can a prins ceva intre, etc.
Nu pot sa-mi dau cu parerea mai mult de pe scaun :D.

Oestereich
04-04-2007, 09:05 AM
maxu: daca zgomotul se aude numai atunci cand franez .. sigur mai e de la rulment?

Daca se aude numai cand franezi este de la placute sau disc....daca era rulmentul asta face tot timpul.....odata ce l-a apucat vajaitul/huruitul nu se mai opreste decat cand se gripeaza sau cand il schimbi....

Eu zic ca e de la placute......
Parerea mea....

O zi placuta !:punk:

Oestereich
04-04-2007, 09:10 AM
Cum ar tr sa arate niste discuri ok si cum ar tr sa arate cele uzate?

De obicei discurile uzate au denivelari (santuri ) pe ele iar pe margini au "buze" ma rog.....cum sa ma exprim....se tocesc pe interior iar la extreme ramane grad....in fine...daca gasete cineva o exprimare mai potrivita.....

Le simti la mana bai nene ce mai....:helpsmilie:

Nu mi-am baut cafeaua......:blush:

maxu
04-04-2007, 09:56 AM
oestereich - la A6 aveam un pacanit cand viram stanga dreapta chiar cand treceam pe mijloc; am schimbat o grmada de piese, inclusiv caseta de directie (nu vreau sa-mi amintesc) si era defect de fapt rulment dreapta fata :(; de aia spuneam sa verifice si rulmentul; dar, de aici de pe scaun, nu ma pot pronunta corect, oricum am spus sa verifice placutele si discurile, dar sa la vada si el.

bdi
04-04-2007, 10:06 AM
De obicei discurile uzate au denivelari (santuri ) pe ele iar pe margini au "buze" ma rog.....cum sa ma exprim....se tocesc pe interior iar la extreme ramane grad....in fine...daca gasete cineva o exprimare mai potrivita.....

Le simti la mana bai nene ce mai....:helpsmilie:

Nu mi-am baut cafeaua......:blush:

ok, got it! Acuma pana schimb discurile .. daca pun placute noi s-ar rezolva temporar cu zgomotele la franare?

Sibo
04-04-2007, 10:12 AM
Domnilor cand franez se aude un harait. Sunetul vine mai ales din partea dreapta spate. Probabil placutzele de frana sunt duse. Am facut comanda de discuri noi de frana pe spate ... insa dureaza. Intrebarea este cam cat mai pot sa merg asa? :D

Pai sa nu mai pui frâna pâna nu dispare haraitul. :th_SmlyROFL:

bdi
04-04-2007, 10:16 AM
:)) very very funny:) evident ca pana acum am tot menajat-o ... mers incet ... clacsoane in spate ... da m-am cam saturat:)) iar calatoria de 800 km se apropie:)

maxu
04-04-2007, 10:22 AM
NU schimba placutele - in momentul in care schimbi discurile e recomandat sa schimbi si placutele de frana, sa se rodeze impreuna; asta deoarece o placuta uzata, se "muleaza" pe discul existent pe masina, si poate sa creeze santuri si alte minuni pe un disc nou.
Asa ca schimba-le impreuna.
P.S. Ma omule bun, baga capu sub masina si vezi ce e pe acolo, e posibil sa vezi mai multe decat mecanicul care s-a uitat. Repet - discuri la 60.000 km - rara avis.

bdi
04-04-2007, 10:33 AM
M-am uitat pe la discuri, am facut comparatia intre discurile mele si unele noi de la o corolla noua. Intradevar trebuie schimbate. Ma gandesc ca daca is placutele noi nu se mai strica si altceva (etrieri si alte mecanisme de acolo .. nu prea ma pricep la mecanica:)). Daca e cand o sa schimb discurile pun iar placute noi:D. .. chiar daca ma costa 2 placute noi.. asta-i viata... momentul e aiurea ... vine pastele si tr sa ajung si io pe la parinti.

Oestereich
04-04-2007, 11:44 AM
ok, got it! Acuma pana schimb discurile .. daca pun placute noi s-ar rezolva temporar cu zgomotele la franare?

Eu zic ca da ...
Discurile oricum se schimba foarte rar...au mai explicat si altii cand si sunt de acord....
Eu personal nu am facut manevra asta cu nici o masina detinuta pana in prezent....nu le-am tinut mai mult de 30.000 KM....
Dar iti pot spune ca am avut un Megane pe cale l-am dat la un prieten si are 114.000 KM si nu a schimbat discurile....de fapt nu a schimbat nimic...(exceptand consumabilele ):punk:

Sa ne traiesti !

Oestereich
04-04-2007, 11:49 AM
oestereich - la A6 aveam un pacanit cand viram stanga dreapta chiar cand treceam pe mijloc; am schimbat o grmada de piese, inclusiv caseta de directie (nu vreau sa-mi amintesc) si era defect de fapt rulment dreapta fata :(; de aia spuneam sa verifice si rulmentul; dar, de aici de pe scaun, nu ma pot pronunta corect, oricum am spus sa verifice placutele si discurile, dar sa la vada si el.

De acord cu tine !:thumbsup:

cristi
04-04-2007, 09:22 PM
Io am avut 160.000 km cu un Clio Symbol prima generatie si n-am schimbat discurile (am schimbat insa juma de masina piesa cu piesa :doh::banghead:). Mi se pare destul de ciudat sa schimbi discurile asa devreme la o Toyota, dar io sunt mai nou venit in clubul acesta select al toyotistilor, altii se pricep evident mai bine ca mine :thumbsup:.
Chiar daca ma repet, mi se pare curios ca eu sa nu fi schimbat discurile la troaca aia de Clio si tu sa trebuiasca sa le schimbi la 60.000. :scratchchin:

Mario
04-04-2007, 09:59 PM
Intradevar, Toyota, cel putin la Avensis, a avut unele probleme la sistemul de franare, nu foarte grave, dar existente care s-au remediat odata cu facelift-ul, ca si cu suieratul la oglinzi.
Banuiesc ca si la Corolla SH (la cere se face referire aici), fiind de generatie mai veche sa aibe aceste probleme de o tocire rapida a placutelor dar, banuiesc ca au rezolvat si acum nu mai sunt probleme.... sper... nu stiu. Eu am condus o Corolla la test drive si nu am simtit ceva care sa incline spre subiectul prezent discutat.

bdi
17-04-2007, 09:53 AM
povestea incepe cu revizia de 60.000 km (adik pe 6.04.2007). Atunci am schimbat toate placutele, fara discurile din spate ca nu erau pe stoc. Am facut calatoria de paste fara nici un fel de problema (cam 1000 km). Au venit si discurile. Vai ce frumos arata discurile noi:thumbsup:. Dupa ce plec de la service incepe distractia. merg ce merg si tot aud de la rotile din spate un zgomot de frecat. Acuma ma gandesc ca discurile vechi au avut niste santuri si placutele de frana s-au modelat dupa discuri iar acum suprafata discurilor fiind plana ar fi normal sa se auda acest zgomot.. DAR zgomotul se aude cand NU franez, iar cand franez se pare ca nu se mai aude. Ce parere aveti despre situatia asta domnilor?

Sibo
17-04-2007, 10:43 AM
Mie mi se pare normal sa auziti zgomote de frecare.:scratchchin:

Zgomotul provine de la vibratii.:doh: Atunci cand franezi placutele sunt prinse ca intr-o menghina si nu mai vibreaza, deci silence.:thumbsup:

Domnul Maxu a avut dreptate cand a spus sa nu schimbi placutele fara discuri.:lecture:

Sa-mi spui daca este de vanzare.

bdi
17-04-2007, 11:10 AM
:) stiu ca domnu max avea dreptate:) dar nu puteam sa risc o calatorie de 1000 de km. Sper sa fie normal sa faca zgomot de frecare in mers atunci cand nu actionez frana .. oricum daca persista ma duc cu ea din nou in service.
Masina nu este de vanzare, dar daca esti interesat pot sa iti dau un nr de tel al unei persoane care vinde o benzinara de 1,6 corolla. Mie mi-a placut masina dar nu vroia sa o vanda atunci .. eu nu am mai putut astepta si am luat alta.

Alexandru Olteanu
17-04-2007, 04:36 PM
daca era de la rulment ar trebui sa se auda continu nu numai cand franezi

LittleM@n
20-04-2007, 11:20 AM
Cred ca baietii nu mi-au mutat valva care muta placutzele mai aproape de disc cand se tocesc la loc. Daca doar au schimbat discul si gata, discul vechi era putin mai tocit decat asta. Acum ca ai pus unul mai gros, probabil ca placutele stau mai aproape de el iar cand mergi ele tot freaca pe disc...asta este explicatia cea mai logica daca inainte sa schimbi discurile nu facea. Cu toate ca mu-mi dau seama cum au putut sa puna etierul fara sa mute valva...
Sau ar putea sa mai fie ceva, sa fi uitat ei ceva, o hartie, un *****iu' ceva, intre disc si tabla din spate.
Sau ar putea sa fie pur si simplu ca nu s-au "asezat" ink placutele pe disc.
Din alta parte nu e e sigur :thumbsup:

Tommy
12-06-2007, 01:57 PM
Cele spate se aseaza mai greu, datorita raportul de franare fata spate..
Normal .. la discuri noi, placute noi :)

xti
17-11-2007, 08:12 PM
eu am 80k km si cand am schimbat placutele de frana mecanicul s-a uitat si la uzura discurilor, cica ma mai duc inca pe atat pe la 150k km ar trebui schimbate daca este cazul...acum depinde si de sofer, eu unul pastrez distanta intre masini si franez mai putin, dar am vazut unii care franau din 10 in 10 metri, cat crezi ca il tin placutele/,discurile? :scratchchin:

Vlad007
27-11-2007, 10:03 AM
CAt o fi schimbatul placutelor frana fata/spatele + manopera la corolla 2004, d4d?
Mersi

hollywood74
07-04-2008, 07:12 PM
Pt.a determina daca discurile de frana fata sunt inca bune , se masoara cu micrometrul(subler) ,la carte se specifica ca au o grosime de 25.0 mm si trebuiesc schimbate atunci cand scad sub grosimea de 23.0 mm . Pt. discurile spate grosimea este de 9.0 mm si se schimba atunci cand au o grosime mai mica de 8.0 mm .

FRONT BRAKE - INSPECT DISC THICKNESS
STANDARD THICKNESS - 25.0 mm(0.984 in.)
MINIMUM THICKNESS - 23.0 mm(0.906 in.)

REAR DISC BRAKE - INSPECT DISC THICKNESS
STANDARD THICKNESS - 9.0 mm(0.354 in.)
MINIMUM THICKNESS - 8.0 mm(0.315 in.)

sra
20-06-2008, 11:54 PM
Nu am vrut sa initiez alt subiect asa ca incerc sa rezolv bubita aici: Am fost saptamana asta in deplasare pe la Galati si Braila, in a 3-a zi de alergatura prin oras sa intamplat ceva : in momentul cand franam usurel preventiv la treceri de pietoni, intersectii masinuta mea incepea sa piuie , nu-mi afisa absolut nimc in bord, am repetat chestia de vreo 5-6 ori si piua dar dupa ce am pus o frana foarte brusca, n-a mai facut stie careva cam care a fost mesajul???

monk
21-06-2008, 05:25 PM
mesajul a fost ceva de genul "am placute ecologice" sau "am prins ceva mizerie pe placute". da un serach pe forum, este ceva comun, si mie mi-a aparut de cateva ori.

cicu
20-08-2008, 05:53 PM
Salut , sper sa fie bine unde am postat.Am cautat si nu am gasit alt thread mai apropiat.

Azi dimineata am observat un scartait periodic pe la o roata pe partea dreapta.Nu stiu daca pe fata sau pe spate pentru ca am auzit doar ecoul sunetului din gard.Daca nu era geamul deschis nici nu auzeam , asa de incet scartaie.

Cum sa va explic.La fiecare rotatie se aude un scartait.Am crescut putin viteza si se auzea mai des.Maine o sa o sui putin pe cric sa vad ce se intampla pe acolo.
Ma gandesc ca poate am agatat ceva si sa nu ma duc la service sa ma fac de ras.

Sunt nestiutor in domeniu si sincer n-am habar unde sa ma uit.

Astept sfaturi de la voi si posibile cauze.

Multumesc mult:respect:

LittleM@n
20-08-2008, 11:39 PM
daca se auzea asa de incet, poate fi de la faptul ca era ceva nisip sau vreo pietricica intre placute si disc
daca zici ca se auzea doar la un anumit moment din rotatie, s-ar putea sa se fi ovalizat un pic discurile. In 90% din cazuri revin singure la normal, de la uzura
Mergi linistit in continuare ca nu pare o problema grava ;)

cicu
21-08-2008, 04:28 PM
Mersi LittleM@n. Am fost azi la service.La fel au zis si ei ,ca simptomele sunt de la mizeria dintre placute si disc.inca ceva , am observat ca si daca masina se balangane se aude acel scartait.Dar cum am spus si mai devreme se aude doar dimineata la plecare sau la plecare daca masina sta mai mult de 2-3 ore.
M-au programat maine pentru o diagnosticare si curatare.Acum am o alta problema.Toata treaba asta se rezolva pe garantie ?

che
21-08-2008, 05:55 PM
raman placutzele prea aproape de disc si cand iei curba se freaca de disc datorita fortzeleor centrifuge si elasticitatii falcii de lup si cand pleci dupa ce stai dureaza un pic pana isi revin etrierii .... cand auzi scartzu ala pune frana tare si ai sa vezi ca dispare instant

cicu
21-08-2008, 07:21 PM
mersi Che. o sa incerc, acum plec la pauza de masa si sa vezi ce frana-i bag daca scartaie:biggrin:

LE:am fost azi la service si s-au uitat la frana de mana.Concluzia a fost:"daca mai scartaie veniti cu ea inapoi ".Nu mi se pare un raspuns profesionist.

cicu
25-08-2008, 09:14 PM
in prima zi dupa ce am fost la service nu am mai auzit scartaitul insa acum iar face :(

vicleu
26-08-2008, 09:14 AM
salut ! de unde pot cumpara si eu niste placute de frana(dar nu din astea ecologice) pentru un AURIS?

LittleM@n
26-08-2008, 12:34 PM
99% din placutele produse astazi sunt ecologice (pana si cele sport); cel mai usor este sa le dati jos singuri si sa le luati la pila un pic ;)
Pe langa asta, pierdeti din vedere ca poate si fonta din care este fabricat discul are o anumita compozitie care in combinatie cu orice placuta de la un anumit producator creeaza acel scartait.

cicu
26-08-2008, 04:08 PM
pai la mine nu scartaie cand franez.am mai fost odata la service azi si mi-au zis ca stiau de problema mea si ca azi comanda etrieri noi (habar n-am ce sunt ) si in 8 zile ma cheama sa-i schimbe.eu ma intreb daca stiau ce are de ce nu au comandat din prima etrieri .:(

LittleM@n
26-08-2008, 04:54 PM
hmmm...nu vrau sa fiu rau, dar ma cam intriga cand vad ca oameni care pur si simplu nu au nici o idee despre cum functioneaza un anumit lucru, sau nu il stiu cat de cat bine, isi dau cu parerea si vor anumite chestii crezand ei ca e mai bine asa, pentru ca asa au auzit de la altii ca s-ar rezolva...

si pana la urma hotaraste-te: scartaie, sau nu? Ca pana acum ziceai ca scartzaie...
adica de ce ai vrea altfel de placute, sau ceva schimbat daca totul este ok?

...si, succint: etrierul este un suport metalic care tine placutele la locul lor, si le strange pe disc atunci cand apesi frana. Ca sa ai idee ce-ti schimba baietii acolo...

cicu
26-08-2008, 05:03 PM
pai scartaie,dar nu eu am zis ca vreau sa le schimb ci vicleu (http://www.club-toyota.ro/forum/member.php?u=2579) (in pagina anterioara) la aurisul lui .eu am zis ca scartaie dar nu cand franez ci cand plec de pe loc cu masina.

multumesc pentru descriere:respect: , intre timp am cautat pe google sa vad despre ce este vorba

IonutCaraba
15-10-2008, 04:01 PM
Legat de frane si de etrier la corolla E15, In iulie am fost la cu masina la revizia de 15.000 si dupa ce am lasat masina la ei la o ora m-au sunat baietii din service sa imi spuna ca placutele de frana pe spate sunt uzate mai mult de jumatate si ca in ritmul acesta nu rezista pana la urmatoarea revizie de 30 de mii si ca trebuie schimbate. I-am intrebat daca si cele de pe fata sunt uzate si mi-au raspuns ca NU. Le-am spus ca sunt intr-o intalnire si nu pot vorbi mult si ca sa nu le schimbe ca discutam cand ajung, dar mi-au spus ca atunci voi avea de dat o declaratie pe propria raspundere ca bla bla si nu am fost de accord, si le-au schimbat dar am facut gura la Toyota Romania cand am fost sunat pentru chestionar si in urma acelor declaratii la 2 luni dupa eveniment m-au chemat in service pentru o revizie in urma caruia mi-au schimbat pe garantie etrieri spate, care conform unor inspectii s-au dovedit a fi problematici la mai multe exemplare din noua Corolla printre care si a mea si s-a dispus inlocuirea lor pe garantie. Probabil de aceea ti-au comandat direct etrieri. Mi-a spus directorul de service ca a primit o instintare din partea Toyota si ca de aia m-au chemat in service ca initial nu au tratat cu seriozitate plangerea facuta de mine.

wwwglro
21-10-2008, 09:28 PM
Problema cu etrieri la corolla noua?
Vara asta in concediu putem sa jur ca masina desi mergea pe o panta, dadea sa se opresca (parca era infranata). Deci e posibil sa fie busiti etrierii?
Cum as putea sa imi dau seama de lucrul asta si ce as putea sa le spun astora de la service?

cicu
21-10-2008, 11:06 PM
la mine inca nu au reusit sa-si dea seama ce are de 3 luni de zile , au schimbat si placutele dar tot scartaie.

sunt programat saptamana asta din nou , cred ca imi fac abonament la ei ::|:

desi au zis la inceput ca sunt etrierii cand am fost sa-i schimbe au zis ca de fapt sunt placutele. ultima oara au zis ca au venit altfel de placute atunci cand le-au comandat , cu alta structura metalica si de asta scartaie......deja nu mai cred nimic din ce zic ei

va tin la curent.....

costake
22-10-2008, 11:57 AM
Scuze ca intervin si eu la aceaasta se ctiune dar am si eu o problema la franare; am cu yarisu cam 7000 de km iar cand franez usor la viteze mici 10, 15 km /h si am roti;le bracate se aude un huruit destul de tare exact cum faceau autobuzele acelea vechi cand franau; daca am rotile drepte nu se aude nimic decat un mic scartait normal; ma gandesc oare e vreo problema cu placutele sau cu discurile??? totusi e ciudat ca dupa 7k de km sa apara probleme de genul asta; pe mine ma intereseaza daca pot sa merg in siguranta
cicu ai fost cu masina la genius motors brasov

multumesc

cicu
22-10-2008, 05:39 PM
da costake la genius motors am fost

costake
23-10-2008, 11:44 AM
si eu tre sa ma duc la astia (genius)dar mi-e cam lehamite sa-i vad la fata.
ai putea sa incerci si la alt service sa vezi ce-ti spun in legatura cu franele
personal nu stiu cat de grozavi sunt astia de la reprezentanta bv mai ales ca te tin de atat timp fara sa stie ce are
succes

cicu
23-10-2008, 04:00 PM
gata am fost la service , acum astept sa vad daca mai scartaie maine dimineata

cicu
27-10-2008, 06:46 PM
se pare ca problema a fost rezolvata . nu se mai aude nici un "chitait" dupa ce au fost schimbate placutele de frana de pe spate