PDA

View Full Version : Intercooler

Predator
27-02-2007, 05:25 PM
Asa este. Existenta IC-ului...
Nu stiu cat de bine se incadreaza ceea ce urmeaza sa scriu in discutia curenta. Daca se considera de cuviinta, rog un moderator sa mute postul meu intr'un alt topic.
multumesc.

Cateva lucruri despre intercooler (IC) si importanta sa:

Intercooler-ul este montat (si necesar) doar pe masinile cu admisie fortata de aer. Cele 2 principale moduri de admisie fortata de aer sunt folosirea unei turbine sau a unui compresor mecanic.

Deoarece aerul este comprimat si turbina este incinsa, acesta se incalzeste puternic (peste 100 de grade celsius) si are tendinta de a se decomprima. Astfel s'ar diminua sau chiar aproape anula efectul. Pentru a preveni acest lucru se monteaza un radiator aer-aer numit si intercooler, charge-air-cooler.

Cu cat aerul admis este mai rece, randamentul motorului termic va creste, si in plus cu cat aerul este mai rece cu atat temperatura postcombustie este mai mica si stresul intern al pieselor motorului este mai mic. Rezulta astfel o fiabilitate mai buna.

Din pacate un intercooler este o piesa scumpa si de aceea o vreme nu s-au montat pe turbo-diesel-uri sau s-au montat intercooler-e mici si montate lateral.

Daca NU ar exista intercooler, aerul comprimat de turbina ar ajunge in cilindrii la o temperatura prea mare.

lucman72
28-02-2007, 08:40 AM
Nu stiu cat de mic e la Renault diesel, dar am ditamai radiatoru in fata, chiar mai mare decat cel de lichid. Ce pot sa spun e ca Intercooler + injectoare mai performante, au ridicat puterea de la 65 la 82 CP.

Predator
28-02-2007, 09:40 PM
@ lucman72 > "o vreme nu s-au montat pe turbo-diesel-uri sau s-au montat intercooler-e mici si montate lateral." --> la timpul TRECUT

In prezent desigur tehnica a evoluat. Multe motoare turbo sant dotate cu IC-uri de dimensiuni generoase si montate astfel incat fluxul de aer ce vine pe ele sa fie cat mai bun.
Un intercooler de dimensiuni mai mari ofera o racire mai buna (aerul mai rece va permite o ardere mai buna).

Intervine apoi pozitia intercoolerului:
1. In fata, lateral (SMIC = Side Mounted InterCooler)
2. In fata, central (FMIC = Front Mounted InterCooler)
3. Cu priza de aer sub capota (in general SUV-uri)

Un exemplu de utlitate a unui FMIC de mari dimensiuni: la o remapare agresiva a motorului, gen race, acesta va spori castigul de putere cu 10%.

ASV-ul de pe masina mea are in dotare un IC putin mai mare decat o carcasa de CD si in plus e montat in lateral. Acest mic IC face fata pana la o remapare de 145-148 cp. Stock are 110 cp. :)

O prezentare IC: http://en.wikipedia.org/wiki/Intercooler

lucman72
01-03-2007, 08:37 AM
Mi-au zis ca daca ii fac manevra, o sa cresc de la 82 la 100 CP si de la 180Nm la 250 Nm. Suna frumos, dar parca nu am incredere ca va fi la fel de fiabila dupa remapare.

Predator
01-03-2007, 11:57 PM
lucman72, depinde de calitatea noului soft, de stilul de condus dupa remapare, de istoricul motorului (o remapare poate scoate la iveala "hibe" ascunse ale motorului care nu se observau cu softul original), de tipul de motor, etc

mirmidon
19-05-2007, 12:05 PM
Stiti cumva unde este montat IC la Yaris? este suficient de mare acesta (IC) sa faca fata la o remapare ECU ptr. cresterea puterii si a cuplului?