View Full Version : Placute de frana
LittleM@n
16-02-2007, 11:34 PM
Va veni vremea sa-mi schimb si eu placutele de frana (probabil in urmatoarele saptamani).
De unde fac si eu rost de placute EBC Green stuff, sau Endless, sau DNX pentru mica mea gargaritza? Ma poate ajuta cineva? :blush:
mirmidon
29-05-2008, 11:48 AM
Little, stiu ca deja esti expert in placute de frana...Ai idee daca Yarisurile noi au senzor optic/acustic pe placute sau se schimba doar la ochi?
luck33ro nu cred k yarisul are senzor pe placute...si nu cred k e asa de greu sa'ti dai seama la ochi dk s'au terminat sau nu;))
LittleM@n
09-06-2008, 02:52 AM
cum zice si y3ll, le iei la ochi ;)
mirmidon
09-06-2008, 10:32 AM
Speram sa aiba...ca nu e placut sa desfaci periodic rotile doar sa verifici cum stai cu placutele :(
Spunea cineva ca se aude diferit la franare cand se apropie de schimbare. Materialul lor spre sfarsit e alta calitate si totusi sa nu ajungi sa frece fier pe fier ...
LittleM@n
09-06-2008, 10:38 AM
Nu stiu cum sa-ti spun, dar placutele nu se duc una-doua...
Eu cand le-am dat jos pe cele originale, mai erau cam 50% din ele, si aveau in jur de 25.000km; deci la un calcul simplu, iese ca ar mai tine ink 25.000; deci le verifici odata la 40000, si iei altele noi la 45, cand mai verifici odata, si le schimbi in urmatoarele mii de km; este o treaba de o jumatate de ora (daca ai forta destula sa poti desface surubul de jos de la etrier), sau se poate face la orice mini service de oriunde :)
Speram sa aiba...ca nu e placut sa desfaci periodic rotile doar sa verifici cum stai cu placutele :(
Spunea cineva ca se aude diferit la franare cand se apropie de schimbare. Materialul lor spre sfarsit e alta calitate si totusi sa nu ajungi sa frece fier pe fier ...
Deci: la corolla E12 placutele de frana au senzor acustic( o lamela metalica prinsa de placuta de frana care incepand de la o anumita uzura a placutei de frana intra in contact cu discul de frana producand un zgomot foarte strident). Nu stiu la yaris cum e, insa sistemul este destul de raspandit, l-am intalnit si la alte marci. Oricum nu poate fi vorba de material de placuta cu alta calitate catre sfarsitul placutei ca sa scoata alt zgomot la franare!!! Materialul de frictiune al placutei este omogen in toata masa.
Ca sa nu mai desfaci periodic rotile ca sa verifici starea de uzura a placutelor de frana, recomand montarea unor jante din aliaj cu spite, astfel incat sa poti observa placutele de frana printre spite fara a mai desface roata :lol:
StefanVVTi
06-02-2009, 05:10 PM
Intrebare...nu stiu daca e de la placute, etrieri sau altceva, dar am sesizat ca, UNEORI, in mers si la viteze mici(15-25 km/h), cand virez dreapta se aude un "pacanit" de la roata dreapta fata, ca si cum s-ar lovi ceva...se aude si la revenirea in pozitia normala a volanului, iar sunetul se aude cam la prima jumatate de tura a volanului.
Are cineva idee de la ce poate fi?
Acel pacanit trebuie auzit, doar din descriere nu se poate emite o parere.
...cel putin asa zic eu...
mirmidon
07-02-2009, 09:56 AM
Tot asa, la viraj usor cu frana, auzeam eu harsaitul ala la roata din fata si era de la aparatoarea discului de frana. Au tras eroii in service de el si l-au strambat cand am fost la revizie. Am stat stresat 1 luna pana am reusit sa intru la constatare ca era cu programare si aia... :( Cum pot sa se joace cu viata omului nesimtitii? Le-am zis ca e urgenta ca se aude la franare zgomot suspect si nu i-a interesat. Cica sa merg cu transportul in comun pana la programare. Tipic nu?
StefanVVTi
07-02-2009, 11:40 AM
Mai, nu stiu cum sunt oamenii pe aici, prin service-uri, dar atat la Craiova, cat si la Focsani, unde am facut revizii la Corolla, baietii sunt super-receptivi si cu bun simt! La Craiova se pare ca s-a mai schimbat personalul, dar la Focsani sunt aceeasi si , de ce nu, poate merg la Iasi!:thumbsup:
in primul rand nu pot sa nu remarc primul mesaj a lui piticu2000, care mi se pare extraordinar si plin de substanta
in al doilea rand, stefane daca o ti cu laudele asa, vei fi acuzat ca lucrezi la toyota