PDA

View Full Version : Solutionare accidente rutiere soldate cu daune materiale minore

Mihai
17-07-2009, 02:54 AM
Incepand cu data de 1 Iulie 2009, conducătorii auto din România au posibilitatea de a-şi soluţiona problemele survenite în urma implicării lor în accidente uşoare de circulaţie fără a mai apela la Poliţie, exclusiv prin intermediul societăţilor de asigurare auto, procedură utilizată în majoritatea statelor membre ale spaţiului economic european în cazul accidentelor rutiere soldate doar cu daune materiale minore.

Procedura se aplică numai când sunt îndeplinite concomitent următoarele condiţii:• s-a produs un accident rutier doar cu pagube materiale (fără vătămări corporale);
• în care sunt implicate maximum două vehicule, care deţin RCA valabil la data producerii accidentului;
• accidentul are loc pe teritoriul României;
• nu a fost comisă o infracţiune prevăzută de Codul Rutier (conducere sub influenţa alcoolului, fără inspecţie tehnică periodică la zi, cu un autovehicul neînmatriculat sau având numere false etc).

Informaţii utile
O sinteză, întocmită de CSA, a celor mai importante informaţii legate de constatul amiabil, puteţi citi in josul paginii. De asemenea, am atasat un document ce merita retinut, eventual printat si pastrat alaturi de formular (un model de formular gasiti atasat, insa originalul se procura de la societătile de asigurare autorizate să încheie asigurări pentru vehicule).
Formularul trebuie depus la companiile de asigurări, care, în baza acestuia, vor elibera documentele necesare intrării în reparaţie a autovehiculelor. Este important de precizat că depunerea formularului de către oricare dintre cei doi şoferi reprezintă avizare de daună şi, în consecinţă, asiguratorul este obligat să constate pagubele şi să stabilească vinovăţia. Dacă formularele de constatare amiabilă sunt completate corect şi semnate de ambii şoferi, asiguratorului îi este interzis să-i trimită pe conducătorii auto la Poliţie pentru constatarea accidentului.
În cazurile în care se aplică constatul amiabil, se elimină atât amenzile, cât şi suspendarea permisului de conducere. În schimb, odată cu introducerea sistemului bonus-malus, preconizată pentru 2010, şoferul vinovat, care înregistrează daune pe poliţa sa RCA, va fi penalizat de asigurator prin majorarea tarifului de primă pentru anul următor, iar conducătorii auto fara daune vor beneficia de o reducere a acestor tarife.

Ce se întâmplă dacă şoferii şi asiguratorii nu se înţelegDacă asiguratorii RCA ai celor două vehicule implicate în accident nu cad de acord cu privire la cine este vinovat de producerea acestuia sau şoferii nu sunt de acord cu modul în care asiguratorii au stabilit vinovăţia, atunci cei care se consideră îndreptăţiţi să fie despăgubiţi trebuie să se adreseze instanţei de judecată, care va stabili respectiva vinovăţie. Şoferul nevinovat va fi despăgubit, normal, de către asiguratorul RCA al autovehiculului vinovat de producerea accidentului.
În cazul stabilirii unei culpe comune, fiecare şofer va fi despăgubit numai pentru partea de prejudiciu corespunzătoare procentului de culpă care s-a reţinut în sarcina celuilalt, fiecare conducător auto urmând să primească despăgubiri de la asiguratorul RCA al celuilalt conducător auto.
Dacă asiguratorul RCA al unuia dintre conducătorii auto implicaţi în accident refuză plata despăgubirilor, considerând că nu clientul său, ci celălalt şofer este vinovat de producerea accidentului, primul şofer trebuie să se adreseze, într-o primă fază, propriei companii de asigurări RCA pentru solicitarea medierii speţei într-o Comisie de Mediere specializată. Dacă răspunsul Comisiei de Mediere este nefavorabil, trebuie apelat la instanţa de judecată, cu acţiune în pretenţii împotriva asiguratorului şi a celuilalt conducător auto.

INFORMAȚII UTILE PRIVIND CONSTATAREA AMIABILĂ DE ACCIDENT
Cadrul legal privind constatarea amiabilă de accident
Legea nr.136/1995 privind asigurările și reasigurările în România, cu modificările și completările ulterioare;
OUG nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, cu modificările și completările ulterioare (art. 79);
Ordinul CSA nr.21/2008 pentru punerea în aplicare a Normelor privind utilizarea formularului Constatare amiabilă de accident (M.Of., Partea I, nr. 876 din 24/12/2008).

Ce este constatarea amiabilă de accident?
Constatarea amiabilă de accident permite părților implicate în accident să completeze, pe un singur formular, elementele privind circumstanțele producerii evenimentului, datele personale de identificare, datele vehiculelor implicate, precum și ale propriilor asigurători.
Completarea acestui formular nu reprezintă o recunoaștere a responsabilității în producerea evenimentului, ci un cumul de elemente și fapte care vor ajuta în soluționarea dosarelor de daună. Partea de responsabilitate ce revine fiecărui conducător auto va fi stabilită de către asigurători, în funcție de informațiile completate în formular de către ambii conducători auto.

De când se aplică?
Potrivit Ordinului CSA nr.21/2008, procedura de Constatare amiabilă de accident va putea fi aplicată cu începere de la 1 iulie 2009.

În ce cazuri se aplică?
Procedura de constatare amiabilă va putea fi aplicată în cazul accidentelor rutiere survenite pe teritoriul României în care au fost implicate două vehicule și din care au rezultat numai pagube materiale. Potrivit art.79 din OUG nr.195/2002, cu modificările și completările ulterioare, conducătorii vehiculelor implicate într-un astfel de accident și care au completat și înaintat formularul de constatare amiabilă, nu mai au
obligația de a se prezenta la poliție în vederea întocmirii documentelor de constatare.

Este obligatorie utilizarea procedurii de constatare amiabilă de accident?
Utilizarea formularului de constatare amiabilă de accident nu este o obligație, ci este o alternativă la procedura actuală.

În ce constă procedura de constatare amiabilă de accident?
Conducătorii celor două vehicule implicate în accident completează împreună un singur formular de constatare amiabilă de accident. Acesta contine două pagini autocopiative, ambele având aceeasi valoare juridică, si instructiuni de utilizare.
După completarea tuturor datelor solicitate, fiecare conducǎtor de vehicul are obligatia de a transmite copia formularului Constatǎrii amiabile de accident cǎtre asigurǎtorul RCA al vehiculului pe care l-a condus.
Dacă una din persoanele implicate în accident se consideră îndreptătită a solicita despăgubiri în baza asigurării RCA, proprietarul vehiculului respectiv se adresează asigurătorului RCA al celuilalt vehicul implicat în accident.
În cazul avizării unei daune în baza formularului Constatare amiabilă de accident, asigurătorii îndeplinesc formalitătile de deschidere a dosarului de daună, constatare a pagubelor si eliberarea documentului de introducere în reparatie.
In vederea solutionării dosarelor de daună avizate în baza unei Constatări amiabile de accident, pentru stabilirea răspunderii, asigurătorii au încheiat un Protocol de colaborare privind constatarea amiabilă de accident care contine si procedura privind stabilirea răspunderii si regimul probator în functie de cumululul de elemente și fapte descrise în formularul Constatare amiabilă de accident. Procedura reprezintă o cazuistică completă inspirată din codul rutier român si practica franceză în domeniu. Această cazuistică imaginează în scris si prin schite toate posibilitătile de coliziune care se pot înregistra în trafic, precum si modul de stabilire a responsabilitătii civile în respectivul eveniment.
Incadrarea accidentului în unul din cazurile prevăzute în protocol și stabilirea răspunderii civile de către asigurători se realizează prin analiza tuturor elementelor de informare ce figurează în formular și prin orice alt mijloc de probă.
Dosarele de daună RCA deschise în baza formularului se solutionează conform legislației în vigoare.

Asadar, daca ati avut rabdare sa cititi pana aici, ce parere aveti despre noile reglementari? Va dura mai putin sau mai mult anevoiosul proces? A "beneficiat" cineva pana acum de aceste reglementari?

Mihai
25-09-2009, 12:02 PM
A beneficiat cineva de aceasta "facilitate" pana acum? Sau aveti vreo cunostinta care a avut ghinionul sa aiba parte de un accident minor ...

cum ati procedat, concret?

LittleM@n
26-09-2009, 03:07 PM
iei hartiile (adik hartia si cu cea de dedesubt, care are indigo automat), le puneti undeva tare si va apucati sa completati. Fiecare bucata lui (ori stanga, ori dreapta).
Atentie: Cel care este vinovat, va lua copia, cel care trebuie despagubit, ia originalul; despagubitul, cu originalul, se va duce la compania de asigurari unde are respectivul asigurarea. In general, iti faci programare (la cateva zile distanta), sau poti astepta pana se termina toate programarile pe ziua respectiva. Poti sa circuli in continuare cu masina avand hartia respectiva.
La constatare, este vital sa te comporti frumos cu domnul constatator, intrucat el e cal care iti da banii sa-ti repare masina; dupa ce-ti face poze si completezi hartii, mergi la service ca sa-ti faci programare de reparatie (daca nu cumva este liber si te pot baga imediat) (faci programarea, iar piesele sa vina intre timp); again, circuli cu masina ori pe baza unei copii la hartia respectiva de constatare amiabila, ori pe baza autorizatiei de reparatie date de agentul constatator. Si cam atat.
Daca reparati masina pe RCA si nu mia este in garantie, ori stuff like that, este bine sa mergeti in general la un service recomandat de agentul constatator, dintr-un motiv foarte intemeiat: nu o sa fie probleme la aprobarea reconstatarii (ei pun niste timpi penibili de reparatie, iar service-ul va cere totdeauna mai mult, si de cele mai multe ori ei comenteaza de ce asa si pe dincolo, si pot aparea probleme, eventual sa va puna service-ul sa dati din buzunar), pe acest motiv masina putand fi siguri ca va fi reparata cel mai bine.

Vinovatul de accident, va merge cu copia dupa hartia de constatare amiablia la casco, sau la orice service daca plateste direct din buzunar, pasii sunt cam acceiasi; ce se intampla cu amenda sau suspendarea de permis pe care o primea inainte de la politie, chiar nu am idee; teoretic, compania de asigurari ar trebui sa trimita sesizarea la politie, iar acestia sa-i trimita amenda sau suspendarea acasa...practic, respectivul care a intrat in mine pe rosu inca nu a primit nimic acasa, si a trecut deja mai bine de o luna.

Mihai
26-09-2009, 04:35 PM
Ah deci ai patit-o la propriu... ai reusit sa repari masina?
daca a intrat pe rosu ar cam fi cazul de suspendare de permis...banuiesc ca inca asteapta cu emotii

Ce se intampla daca nu ai hartia aia asupra ta?

PS: multumesc pentru explicatii.

LittleM@n
27-09-2009, 12:52 PM
sunt multe masini care stau la reparat in perioada asta, asa ca poti astepta, in functie de service, si cate o luna jumate sau poate chiar mai mult; respectivul nu parea foarte ingrijorat si nici nu parea ca il afecteaza prea tare, chiar daca era sofer de duba de cursa lunga...

ce se intampla daca nu ai hartia asupra ta...chiar nu stiu; nu cred ca este chiar atat de greu sa faci o copie si sa o lasi in torpedou :lol:

p.s.: nu a fost vorba de nici una din masinile mele :biggrin:

RC_Matiz
01-11-2010, 09:25 PM
Buna seara !
Am avut astazi un accident cu masina recent cumparata de la fostul proprietar(e inmatriculata RO cu RCA si CASCO toate pe numele fostului proprietar). Certificatul de autenticitate RAR nu este inca eliberat la ora la care scriu dar tocmai îi facusem deja verificarea la RAR inainte de accident si era in regula, se va elibera probabil maine certificatul de autenticitate RAR si abia dupa aceea o pot imnatricula pe numele meu .
Accidentul a fost la o intersectie unde soferul din fatza mea a oprit cam brusc iar eu de la distanta de 10-15m in urma sa n-am mai putut frâna in timp util si am intrat usor in el - masina lui nu e avariata, are doar bara din spate usor lovita , dar masina mea e mai rau avariata: bara fatza indoita, placutza cu numarul cazuta, si capota fatza indoita si nu se mai deschide, dar motorul merge bine si nu e lovit. Am hotarat cu celalalt sofer sa mergem la asiguratorul RCA pentru intelegere amiabila si nu la Politie.
Problema pentru care cer un HELP este cum procedez pentru intelegerea amiabile in conditiile in care nu am inca asigurarea RCA pe numele meu (RCA-ul e pe numele fostului proprietar !) . 1. E valabila in cazul asta politza de asigurare RCA ?
2. De asemenea, masina mai are CASCO valabil dar e pe numele fostului proprietar ! E valabila in cazul accidentului facut de mine, pot sa beneficiez de asigurarea CASCO ?
3. Abia peste doua zile vor fi gata actele pentru inmatricularea masinii pe numele meu si pentru realizarea RCA pe numele meu. E bine sa merg sa semnez declaratia de constatare amiabila la asigurator DUPA ce imi fac RCA pe numele meu?(bineinteles impreuna cu celalalt sofer)
4. Este bine sa declaram accidentul la Politie (la accidente usoare) si sa obtinem avizul de intrare in reparatie? (Legislatia permite sa nu declaram la politie daca mergeam la RCA amiabil )
Mentionez ca nu am declarat momentan la Politie si nici la Asiguratorul RCA , urmand sa declaram la asigurator cand vom ajunge acolo amandoi peste 1-2 zile.
Multumesc anticipat pentru raspuns !

kte
02-11-2010, 08:17 AM
nu-s expert in asigurari, dar cu siguranta poti beneficia de asigurarile avute de masina chiar daca nu-s pe numele tau, pentru ca-s ale masinii nu ale persoanei care le-a facut

jijiman
02-11-2010, 11:18 AM
1. Cred ca polita RCA este valabila doar pentru proprietar. Nu am acum polita la mine, dar stiu ca pe polita au fost trecute numele proprietarului (in cazul meu al societatii de leasing) si al utilizatorului (adica al meu). Iar in cazul unui accident se anexeaza la dosarul de dauna si copiile dupa permisele celor implicati.
2. Trebuie sa citesti polita, pentru ca pe polita mea de CASCO este specificat clar ca mi se despagubeste paguba doar daca eu sunt cel care conduc masina in momentul "nedorit". Nu stiu ce scrie la tine pe polita. De asemenea, mi s-a propus cand am incheiat polita in 2008 sa pot mentiona mai multi utilizatori ai masinii, dar crestea pretul politei.
4. Nu este necesar sa declarati accidentul la Politie daca ati incheiat intelegere amiabila. Dupa ce veti merge la asigurator, vi se va da cate o hartie care va tine loc de autorizatie de reparatie. De asemenea sa va faceti copii dupa intelegerea amiabila.

Cheers!

br83lau
02-11-2010, 02:39 PM
1. Ai grija ,,cum te lauzi...si pe unde te lauzi" in legatura cu data accidentului...ca in termen de 24 de ore trebuie sa anunti asiguratorul pt o intelegere amiabila,sau politia pt o ,,neintelegere" .
2. RCA -ul sigur poti sa il folosesti sa despagubesti persona pe care ai lovit-o in proportie de 100 %.
3. Ia legatura cu fostul proprietar ...pe numele caruia a fost facut casco ..cinsteste-l cu o tzuica si mergi impreuna cu el la casco...ca trebuie sa isi dea acordul sa deschida dosar de daune...si asa,cei de la casco nu mai au ce comenta...
Succes...!!!

jijiman
14-05-2012, 10:29 AM
Redeschid topicul cu o problema. Ieri stand la stop am fost lovit din spate de o masina care la randul ei fusese lovita de cea din spatele ei. Deci amiabila a sarit din schema. Vinovatul are polita RCA la Asirom, care nu are decontare directa cu niciun service Toyota din Bucuresti (atasez mai jos lista service-urilor cu decontare directa din Bucuresti). Intrebarea este: sa-mi fac reparatia pe CASCO cu regres pe RCA-ul vinovatului sau sa merg la unul din service-urile din lista? In al doilea caz aveti vreo recomandare? Paguba nu este foarte mare, am bara din spate zgariata si crapata.
Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Cheers!

9888

Bodhi
14-05-2012, 12:09 PM
Intrebarea este: sa-mi fac reparatia pe CASCO cu regres pe RCA-ul vinovatului sau sa merg la unul din service-urile din lista?
9888

Salut,

Eu am avut o problema similara cu a ta (lovit in bara din spate) insa au fost doar doua masini implicate.
Am facut amiabila la asigurator (am mers la asigurator unde au birou de daune) si reparatia am facut-o pana la urma pe dosarul de RCA insa "ne-atentul" avea RCA la UNIQA care avea decontare cu reprezentanta Toyota din Pitesti si nu am avut nici o problema. La mine bara a fost doar zgariata nu si crapata. Presupun ca la tine va trebuie inlocuita toata bara. Ai grija, daca ai senzori sa nu se fi stricat ceva si pe la ei sau orice altceva de pe sub bara. Deci reparatia cu siguranta va costa mai mult decat a costat in cazul meu.

In cazul tau cred ca ar fi mai bine sa faci reparatia pe Casco cu regres pe RCA-ul de la ASIROM. In primul rand, vei face reparatia la o reprezentanta (s-ar putea sa conteze nu neaparat pentru tine ci poate pentru un viitor proprietar al masinii daca te vei hotara sa vinzi). In al doilea rand reparatia se va face rapid, nu vei sta dupa accept de plata de la ASIROM (poate fi enervant - am o colega cu un Auris care sta deja de 2 saptamani pentru plata la ASIROM desi a facut pe casco de ASIROM reparatia). In al treilea rand nu vei avea parte de zgarcenii de genul... aici se poate repara, nu trebuie inlocuit. Se face chestia asta pe RCA etc etc. Cred ca stresul e mai mic daca mergi pe casco-ul tau si in plus n-ar trebui ca prima ta de casco sa sufere ceva in urma acestui eveniment.

Opinia mea...

Succes!

pufy2010
14-05-2012, 12:57 PM
... Vinovatul are polita RCA la Asirom, ...

9888

... de la broker de asigurări știu că ASIROMUL nu acceptă la plată facturi pentru piese originale, dacă autoturismul este mai vechi de 3 ani... acceptă doar piese aftermarket... așa că cel mai sigur e să mergi pe CASCO , iar ei se vor regla...

moritz
14-05-2012, 02:24 PM
Am presupus ca vrei sa executi reparatia doar la dealer Toyota. Deci:
Avantaje daca executi reparatia pe Casco:
- daca asiguratorul tau agreaza dealerul Toyota, nu-ti pui problema decontarii valori reparatiei la finalul lucrarii;
- daca-ti permite sa asisti pe timpul lucrarii (o bara presupun ca ar trebui inlocuita intr-o zi), te convingi ca bara a fost noua (si nu sh vopsita ulterior);
Dezavantaje daca executi reparatia pe Casco:
- daca vei reinnoi contractul cu aceeasi firma, e posibil sa nu beneficiezi de sistemul bonus (chiar daca accidentul nu a fost cauzat de tine);
- in mod normal n-ar trebui sa ai fransiza (accidentul s-a produs din cauza unei terte persoame), dar citeste atent conditiile asigurarii.

jijiman
14-05-2012, 04:35 PM
Multumesc de raspunsuri. Polita mea de CASCO este valabila pana in ianuarie 2014, deci nu se pune problema de marirea valorii politei pentru reparatii (am avut o dauna in 2010 si nu mi-a crescut valoarea politei). Poate in viitor la o alta polita sa ma coste mai mult, habar n-am. Da, am CASCO la BCR Asigurari cu decontare directa catre ambele reprezentante din Bucuresti. M-ati convins, o sa merg pe reparatie pe CASCO ca oricum mai aveam doua chestii vechi de rezolvat (s-a urcat un biciclist pe mine si mi-a zgariat aripa stanga fata si bara fata indoita sub proiector de la o bordura mai inalta decat am crezut). Multumesc inca o data de promptitudinea raspunsurilor.

Cheers!