PDA

View Full Version : Performante Noua Corolla 1.6 VVTi vs 2.0 D4-D

alex
14-02-2007, 12:09 AM
Salut C R Y
Si bine ai venit pe forum !

Deschid acest topic tocmai pentru intrebarea ta. Un topic nou, fiind un subiect distinct.

Depinde foarte mult de sofer ceea ce intrebi tu. Cat de mult omu stie cum sa duca un diesel si cat de mult stie sa duca o benzina.

Perfomantele celor 2 masini sunt sensibil egale, ca dovada si demarajul lor, diferenta 0.1 sec.

C_R_Y
14-02-2007, 12:43 AM
Salut si bine v-am gasit. Sa zicem ca soferii sunt la fel de buni. Ideea e ca am un amic cu o Alfa 147 cu care ma tot contrazic. El zice ca ma face cu 1.6 16V 120 hp si cu un 0-100 in 10.6 s declarat de producator si eu in ruptul capului nu vreau sa-l cred :doh:. Bineinteles ca putem lua in calcul 1.6 Dual VVTi in loc de twin-spark-ul de la alfa. S-a luat careva dintre voi cu vreun benzinar de genu asta ?
Si, daca aveti idee, metoda prin care se stabileste timpul 0-100km/h e un standard sau fiecare producator testeaza cum "vrea" muschii lui ? Intreb asta pentru ca de exemplu, ma uitam la Logan 1.6 16v 105 hp care are declarat 0-100 in 10.2 s si nu prea mi se pare "pretul corect". Cred ca l-au testat la munte :punk:pe VALEA prahovei :))

George.Burciu
14-02-2007, 10:37 AM
In afara de puterea motorului mai trebuiesc luati si alti factori in calcul.
De exemplu aerodinamicitatea,rapoartele cutiei de viteze,greutatea masinii etc.
Daca Alfa 147 are o forma aerodinamica ok si cred ca poate scoate 10 cu motorizarea respectiva despre Logan am mari indoieli ca ar putea face lucru acesta.
Aerodinamicitatea e asemanatoare unei carute la Logan(nu vreau sa jignesc pe nimeni dar masina e garda de la sol foarte ridicata si asta scade mult performantele).Eu cred ca pana la 100 Km la ora o masina pe benzina poate avea performante mai bune decat un diesel bineinteles motoarele sa fie cat de cat asemanatoare ca putere.
Cred ca Alfa e mult mai usoara ca Avensisul ,iar asta reprezinta un avantaj.

Predator
14-02-2007, 11:57 AM
Aerodinamica influenteaza foarte putin un sprint 0-100km/h. Efectele aerodinamice se simt de la 80km/h in sus!
Etajarea treptelor din cutia de viteza, greutate si chestii care tin de sofer : turatia la care se schimba vitezele si mai ales STARTUL, decid timpul 0-100!

revenind OnToipic... intre Corrola 1.6 VVT-i si 2.0 D4-D, modele noi, eu zic ca benzinarul face! Pe reprize 80-120, 100-140 e mai bun dieselul, si asta datorita cuplului

alex
14-02-2007, 01:23 PM
Si eu zic ca face benzinarul. Parere personala.
Ce-as face eu ca benzina, voi duce benzinarul aproape de 7000 in fiecare treapta, adica cu putin inainte sa-mi taie injectia. Aflu asta inainte unde e.
Sunt foarte apropiate, e greu sa zici, sunt numai pareri personale.
Numai practica ar arata :D

Predator
14-02-2007, 01:56 PM
Da! Tinut in ture, face benzinarul. Plecat mai puternic, in jur de 4000 rpm, cu dozarea atenta a acceleratieI si apoi cu schimb la 6700-6800. Asa cu zice si Alex, trebuie sa se stie exact unde e punctul optim de schimbat in treapta superioara; de obicei este peste zona de putere maxima. Schimbatul atat peste cat si sub acest punct optim duce la pierdere din accelerare si implicit timp!
La diesel e ceva mai simplu: 2000-2500 la plecare si apoi schimbarea treptelor la 4000-4200 rpm.

Please Do Not Try This in Crowd Traffic! :)

maxu
14-02-2007, 03:08 PM
Depinde de cum este etajata cutia la diesel. De ex la 1.6 HDI e etajata mai lung, cuplul se distribuie mai bine, si diferenta fata de benzinar e infima - depinde de sofer, de start, de gume, etc.
Dar eu tot tdiesel prefer, mie nu-mi place sa o omor in oras cu 0-100, ci afara la reprize, la depasiri :punk: . Iar la Rav4 eu sunt de parere ca i-ar mai trebui niste caluti peste 136, nu ca nu ar merge, dar la 165 de cp rupi tot cu ea.

maxu
14-02-2007, 03:11 PM
uitasem sa spun de ce - cutia la rav e etajata mai lung, iar daca cresti cuplul pe toata plaja de turatie....:helpsmilie: :group: .

C_R_Y
14-02-2007, 03:29 PM
Observ ca mai toti inclinati catre benzinar, dar totusi in specificatii scrie ca diesel-ul e mai rapid, cu putin, dar mai rapid. Nu or fi stiut cei ce au facut testul cat sa-l urce in ture pe benzinar ? :icon_razz:

C_R_Y
14-02-2007, 03:43 PM
Si o intrebare pt cei care au motoarele astea 2 pe masinile lor: ati incercat sau ati reusit sa ajungeti in treapta a 2-a la 100 km/h ? Ca s-ar castiga ceva timp daca nu s-a schimba in treapta a 3-a. Poate parea o intrebare banala da' lucrul asta chiar nu il stiu. La SuperNova ajung pana la 80km/h maxim cu a 2-a.

alex
14-02-2007, 07:34 PM
Poate ai sa razi CRY dar Loganul are dreptate pe si pe hartie si in real. Am vazut si eu cum se duce. Si stii de ce ?
Fa raportul Greutate/Putere. Adica cate kile trage un cal.
Loganul este foarte usoara. La un demaraj se analizeaza inainte si acest raport. Asta inainte, cand vorbim inca in teorie. Practica va arata in final.

Eu de exemplu cu 1.4, 97 CP, nu ma pot tine dupa Loganul 1.6 90 CP. Si i-am dat 6000 si :D. Eu am 1140 kg. Nu mai stiu cat are Loganul, dar sigur are mult mai putin decat Corolla.

Cand vorbim la liniute de masini de serie, la 0,1 sec. diferenta, ambele vor trece linia de finis in acelasi timp :D. Numai cronometrul de formula 1 va face diferenta :)

Ce-i sigur, Corolla cu D4-D va fi mai grea, motoarele Diesel sunt mai grele decat benzinarele. Cum au gresit la Aygo pe site ca are D4-D in loc de HDi eu nu mai am incredere in cifrele de pe site. ( La urma urmei interesul e sa vanda ce-i mai scump nu ? )

C_R_Y
14-02-2007, 08:05 PM
Mda ... nu m-am gandit la greutatea Loganului pentru ca mi se pare mare si nu am crezut ca poate avea doar 980 kg ala de 1.6 90 hp si 1115 kg cel cu 105 hp. Dupa niste calcule, Corolla noua cu 2.0 D-4D 126 hp se ia tare la tranta cu Loganu 105 hp. Sa nu dea draq sa dau de vreo unu la semafor ca-i tai calea, numai de draci....asa...:boxing:

Predator
14-02-2007, 11:36 PM
interesant ce zici tu: sa elimini timpul pierdut pt schimbarea vitezei...DAR daca la benzinar ar merge un 100km/h in treapta a2-a, la diesel (D4-D) NU.
Depinzand de etajarea cutiei de viteze,eu zic ca D4-D are la 100 km/h in jur de 3000-3500rpm in treapta a 3-a! [rog posesorii de 2.0 D4-D sa ma corecteze daca gresesc]

C_R_Y
14-02-2007, 11:58 PM
Inca nu a zis nimeni cu un benzinar daca se duce la 100 km/h intr-a 2-a. La diesel stiu ca nu se poate ca nu urca asa mult in turatie ...

Predator
15-02-2007, 12:20 AM
@CRY > uite aici cum se duce Aygo de 1.0l : http://www.youtube.com/watch?v=V9hOgbOxIKo

Schimba din 2 in 3 la aproape 100km/h (pe bord) !
O Corolla 1.6 atinge la peste 6500rpm in treapta a2-a 100km/h. Parerea mea. Nu am condus personal una ca sa vad :)

2zz-ge
23-02-2007, 11:56 AM
Salut C R Y,

Nu-ti fie teama, ai cel mai bun motor de 1.6 ASPIRAT de pe piata!
Problema este sa stii sa folosesti treapta 1 cum trebuie;este fff scurta masina sare pur si simplu de pe loc.A doua este lunga si de aici dificultatea sincronizarii.
Daca Alfa este stoc nu ai nici o problema.VVT-i ul tau compenseaza diferenta de cai.
Daca te intereseaza sa o testezi cu un aparat,spune-mi, ne intalnim si se rezolva.Sigur,testarea nu este 100% acurate dar e pe acolo.
Daca te face o Dacia cu 16v,no offence e vorba numai de sofer.

Predator are dreptate;trebuie sa schimbi cu putin inainte de limita!Din pacate trebuie sa schimbi si 2-3 sa atingi 100km.
2zz-ge

Predator
23-02-2007, 12:18 PM
offtopic: 2zz-ge, ce aparat pentru testare ai? Accelerometru?

2zz-ge
23-02-2007, 12:29 PM
da!Beltronics!

sledgehammer
02-05-2007, 12:31 PM
baieti sa va spun o chestie. La liniutze cea mai buna masina e aia care e condusa cum trebuie. CAt despre Benzina contra diesel la liniutze trebuie luati urmatorii factori in calcul pe langa omul de la volan.
1.etajarea cutiei.
2.tipul ambreiajului(dak e normal sau sport,dak e pe cablu sau hidraulic etc)
3.felul in care este distribuita greutatea pe roti(la Peugeot 107 respectiv Aygo degeaba bagi 3600 ture la plecarea de pe loc pt ca se salta de bot fiind ushoara si pierde aderentza)
4.aptitudinile sistemului de asistare la demaraj (ASR,TRC) ca nu toate isi fac treaba la fel de eficient.
5.Anvelopele care dak sunt de vara si bune masina ce le poarta va avea un plus de aderentza.

By the way cel mai rapid benzinar aspirat de 1.6 nu e pe Toyota ci e pe Peugeot 207 cel de 120 de cai si facut cu BMW pentru 207 serie 1 si MINI.

Predator
02-05-2007, 01:59 PM
@ sledgehammer > Dupa parerea ta, care ambreiaj ar fi mai rapid/performant? Cel cu actionare prin cablu sau cel cu actionare hidraulica?

sledgehammer
02-05-2007, 02:31 PM
Pai in mod cert cel hidraulic e mai sanatos.Pt ca se poate elibera rapid si amortizeaza socul dintre placa de presiune si volanta pt ca are un circuit hidraulic ce pentru asta. Toate masinile pricopsite a se citi AUDI BMW Mercedes au asha. Si cel putin AUDI si BMW sunt renumite pentru rezistenta ambreiajelor. SI aici pot confirma acest lucru pe ca tata inainte sa cumpere C-Clasele a avut un AUDI A4 1.8 T Quattro din 98 luat de nou cu care a facut 250 000 km in Romania si a fost supus unor teste de fiabilitate criminale de mine si de frate-miu. In 250 000 km am schimbat la masina aia doar niste bielete antiruliu , niste bucse pe spate , 2 brate inferiore la suspensia fata 1 pereche de discuri de frana si tamponul de la cutie(ala de prinde cutia se sasiu). La Toyota ambreiajele am vazut ca in general sunt pe cablu (cel putin asha sunt la AYGO(107 e identic) Yaris si Corolla Generatie 98-2000). Parerea mea e ca aste anu sunt ambreiaje sa le omori cu plecari criminale de pe loc. Pe de alta parte s-ar putea sa fie ceva mai ieftin de reparat. (Un kit complet calumea de ambreiaj la AUDI e vreo 2000 euro).
Parerea mea e sa nu exagerati cu fiabilitatea masinilor japoneze si sa le exploatati cu grija ca asa va ve-ti putea bucura de ele pana la adanci batraneti:) .Dak le stricati va asigur ca toyota e scumpa rau la piese(la un Yaris un amortizor e 200 E la un 206 e 70 E).Ca s anu mai spunem c amie imi este frica s ama duc cu masina in service datorita mecanicilor romani :)

sledgehammer
02-05-2007, 02:38 PM
Deci dupa cum puteti vedea principalele peise care pica la o masina buna sunt articulatiile. Asta mai mult datorita drumurilor iar un 98-2000 erau c a***** drumurile noatre toate:) . Acum sunt rezonabile :). De admirat la Toyota rezistenta electronicelor de pe masina. Asta am inteles ca e o trasatura comuna a masinilor japoneze. CAT despre articulatii mare grija ca nici o maisna nu e tanc. Iar din punctu meu de vedere masinile japoneze nu sunt tocmai un etalon de rezistenta la acest capitol :).

2zz-ge
28-06-2007, 06:16 PM
Pentru sledgehammer!

Ai condus Corolla 1.6?Nu este o intrebare malitioasa ,te rog sa ma crezi!
Daca nu,roaga un coleg sa-ti imprumute una pentru 7s atat cat iti trebuie sa ajungi la 80km/h!
Motorul este feonomenal si nu are nici o legatura cu nimic aspirat la cilindreea asta ,nici macar cu cel de pe Civic ,modelul vechi.L-am alergat 36.000km si stiu ce vorbesc.Trage de la 1500 si pana la rosu fara cracnire.
Dupa 3500 are o pofta de ture ceva de speriat.Ca elasticitate in orice treapta il compar fara retinere cu 2zzge sau mai bine cu 1zzfe de 140cp.

razzmatazz
29-06-2007, 02:22 AM
Salut C R Y,

Nu-ti fie teama, ai cel mai bun motor de 1.6 ASPIRAT de pe piata!
Problema este sa stii sa folosesti treapta 1 cum trebuie;este fff scurta masina sare pur si simplu de pe loc.A doua este lunga si de aici dificultatea sincronizarii.
Daca Alfa este stoc nu ai nici o problema.VVT-i ul tau compenseaza diferenta de cai.
Daca te intereseaza sa o testezi cu un aparat,spune-mi, ne intalnim si se rezolva.Sigur,testarea nu este 100% acurate dar e pe acolo.
Daca te face o Dacia cu 16v,no offence e vorba numai de sofer.

Predator are dreptate;trebuie sa schimbi cu putin inainte de limita!Din pacate trebuie sa schimbi si 2-3 sa atingi 100km.
2zz-ge

hai ca te-am prins, sa-mi explici si mie.
viteza intai este scurta la 1.6? adica la cat trebuie schimbata in a 2-a, la 3,000-3,500rpm? a doua este luuunga, intradevar. baga niste detalii de la masuratori. si ce inseamna in cazul asta sa schimbi inainte de limita? la E12 1,6L cuplul maxim este pe la 4,600rpm parca - asta e limita?...

merci de lamuriri! :)

C_R_Y
29-06-2007, 09:03 AM
viteza intai este scurta la 1.6? adica la cat trebuie schimbata in a 2-a, la 3,000-3,500rpm? a doua este luuunga, intradevar. baga niste detalii de la masuratori. si ce inseamna in cazul asta sa schimbi inainte de limita? la E12 1,6L cuplul maxim este pe la 4,600rpm parca - asta e limita?...

Pentru a scoate un timp cat mai bun de la 0 la 100km/h tre sa o duci pana pe la 6000-6200 rpm pentru ca acolo gasesti toti caii putere, bineinteles asta la benzina. Urmareste graficul cuplu/cai putere ca sa intelegi mai bine fenomenul.

Referitor la 1.6 dual vvti vs 2.0 d-4d eu am facut 2 liniutze contra unei corolle 1.6 dual vvti si de fiecare data nu i-am dat sanse iar soferul nu era un incepator, pot confirma si unii colegi de forum :) Asa ca revenind la subiectul topicului, cred ca 2.0 d-4d bate un 1.6 dual vvti care e si mai usoara cu aproximativ 130 de kg.

2zz-ge
29-06-2007, 11:38 AM
Pentru Razzmatazz,

Eu vorbesc de vechea generatie ,pentru a nu creea confuzii ,respectiv sedan-ul.Dupa cate imi amintesc masina cantarea oficial in jur de 1140kg,asta insemnand +sofer 75kg+2/3 benzina.
Eu am masurat-o de la 0 la 60mile(96.54km/h) la 9.8s ceea ce inseamna cam 10.3s la 100km/h cu un Beltronics.Testul a fost facut o singura data fara a respecta neaparat conditiile oficiale de testare.Am vrut sa o compar cu TS-ul.In fine sa revenim la intrebare;CRY are dreptate :trebuie schimbat cu putin inainte de a se taia alimentarea si nu inainte de momentul de raport maxim(cuplu) cum s-ar crede.
Iti repet si sunt convins de ceea ce spun:Corolla varianta 1.6 generatia anterioara 2001-2007 a fost cea mai sportiva masina la clasa ei cu cel mai performant motor.Daca nu ma insel revista britanica 'What car?" a si premiat-o ca cea mai buna masina compacta in 2002 sau 2003.
Sound-ul motorului este absolut delicios dupa 3000 ture.

In ceea ce priveste noul motor dual de 1.6 habar n-am cum se comporta ,pentru ca nu l-am testat dar inclin sa cred ca masina trebuie sa fie cu mult mai puturoasa din cauza kg in plus.Daca au umblat la rapoartele cutiei de viteza si/sau la raportul final pentru a castiga ceva la consum sigur masina este mai lenesa.

In ceea ce priveste liniutele trebuie sa exploatezi tandem-ul prima scurta a doua lunga care este un pic atipic pentru liniute dar care se potriveste la fix cu ce poate motorul.Din cate imi amintesc ca sa ajungi la 100 km trebuie schimbata si a treia ceea ce inseamna ca este esential cum lucrezi cu cursa ambreiajului.

Nu te obosi sa explici nimanui ce poate masina,nu are rost.Bucura-te de fan si sigur vei avea cate un zambet stii tu cand.........

razzmatazz
29-06-2007, 11:49 AM
o sa va zic cand o sa-mi vina asta noua.
cuplul maxim e mai sus decat la E12.

multumesc. :thumbsup:

C_R_Y
29-06-2007, 12:55 PM
Nu te obosi sa explici nimanui ce poate masina,nu are rost.Bucura-te de fan si sigur vei avea cate un zambet stii tu cand.........

Pai titlul topicului e chiar asta ... 1.6 dual vvti vs 2.0 d-4d si eu cred ca are rost sa impartasesti din experienta, mie cel putin mi-ar fi placut sa gasesc informatii inainte sa-mi iau masina, despre diferenta intre cele 2 motoare foarte apropiate ca putere si ca timp 0-100km/h. Ca nu trebuie generalizat, asta e altceva!

Oricum, am retinut sfatul cu "prima scurta, a 2-a lunga" :)

xlr8r
01-07-2007, 08:56 PM
Referitor la 1.6 dual vvti vs 2.0 d-4d eu am facut 2 liniutze contra unei corolle 1.6 dual vvti si de fiecare data nu i-am dat sanse iar soferul nu era un incepator, pot confirma si unii colegi de forum :) Asa ca revenind la subiectul topicului, cred ca 2.0 d-4d bate un 1.6 dual vvti care e si mai usoara cu aproximativ 130 de kg.

Deci am facut bine ca am comandat 2.0 D-4D in detrimentul 1.6 Dual VVTI :)

23nst
01-07-2007, 10:29 PM
daaa, foarte buna alegerea... d4d-ul face dual vvti-ul la un mers normal in oras... + consumul mai mic + cuplul maaare :)
mai placut la condus :)
daca vrei ture multe mergem pe benzina :)

LittleM@n
02-07-2007, 01:08 AM
Mie tot imi place mai mult benzina...am condus diesel, am mers ceva cu el (cu mai multe tipuri si motoare diesel), si pot sa spun ca pur si simplu nu-mi place...
Acolo unde sunt obisnuit sa inceapa distractia (de la 4000 in sus), la diesel se incheie...e adevarat ca e mai puternica, mai rapida, dar eu nu cred ca m-as putea obisnui...dieselul pentru mine este catalogat clar: masina de mers lejer, chair si cand mergi tare...
depinde de fiecare

2zz-ge
02-07-2007, 09:54 AM
Prin" nu te obosi sa explici" ma refeream strict la cei din afara forumului.
Vorbeam din experienta...Prin 2002 cand numarai pe degete vvti-urile si ma chinuiam sa explic unul altuia "ce si cum " legat de vvt-i.
Personal cand am mers prima data cu vvt-i,am avut un soc.Si mai condusesem masini nu-i vorba.

Ce ziceti de o zi "DRIVE TEST VVT-I vs D-4D" cu generatia actuala de vvti si generatia trecuta?

Alex,preiei comanda,te rog?

razzmatazz
02-07-2007, 06:00 PM
Prin" nu te obosi sa explici" ma refeream strict la cei din afara forumului.
Vorbeam din experienta...Prin 2002 cand numarai pe degete vvti-urile si ma chinuiam sa explic unul altuia "ce si cum " legat de vvt-i.

trebuia sa dai de mine. in 2002 m-am hotarat sa iau corolla cu motor vvt-i.

Legionaru'
03-07-2007, 12:28 AM

Dar nici prea stralucit nu era soferul.

costiniuc_silviu
14-07-2007, 11:32 AM
Haideti sa va spuna o parere cat se poate de corecta un posesor de Corolla 2.0 D4-D.
Referitor la subiectul acestui topic........ evident...... n-o sa te faca niciodata o corolla 1.6 de 125 de cai. Daca fabricantul spune ca asta face 10.3 iar aia 10.4 .....pai atat face. Este foarte adevarat ca motoarele au aceleratiile diferite.

Ma refer aici la treapta 1 .....dupa schimbarea acesteia benzina de 125 de cai va avea un pik avans ......evident recuperat in treapta a 2-a si a 3-a de diesel-ul de 126 cp. Mai mult de atat...... haideti sa ne gandim la alta chestie .......hai sa facem liniuta asta pana la 120 de km/h ......sau 140 hm/h .......stiti cam ce se va intampla ? daca nu .....va spun eu ..... diesel-ul va lua avans CLAR. In mers .....se vede cuplu ..... 300 Nm..... :punk:.

De exemplu m-am intrecut intr-o seara cu un BMW 318 i modelul nou (129 CP benzina 0-100 km/h - 10.0 sec CRED) faza e ca amundoi mergeam in paralel cu 40 km/h in treapta a 2-a si am inceput sa acceleram concomitent......... evident ca l-am spulberat.

Nu vreau sa ma laud sau sa para ca spun prostii dar multe liniute nu le fac de pe loc........ mai prind si prin mers cate unul si incepem amundoi sa acceleram.
Parerea mea este ca motorul de 2.0 D4-D 126 de cai accelereaza in mers de ex de la 50-60 km/h in sus la fel cam ca o benzina de 9.0 sec pana la suta.

Referitor la loganul de 105 cp ...... tot asa ...... masina aia face 10.2 secunde 0-100km/h deci probabil imi ia fatza daca ne intrecem cu plecare DE PE LOC si pana la 100 km/h .....insa .....de obicei cand fac o liniuta ma opresc pe la 130 km/h ......iar pana la viteza aia am loganul de 105 CP (sau orice alta benzina de 10 sec) in retrovizoare.
Sa nu se creada ca nu suport Dacia ..... am si eu un Logan MCV de 105 cp ..... reusit motorul ... dar cand ma sui de pe Corolla pe MCV ....... hm... ma intelegeti. :)

Salutari fratilor !
Silviu

horace
29-11-2007, 08:16 PM
asta ma duce cu gandul la comparatiile de genul: ce ai lua unu' tanar da' sarac sau unu' batran da' bogat...