View Full Version : De Ce ... consum asa mic ?
zeu2006
11-02-2007, 03:01 PM
De ce dieselurile comsuma mai putin de cat bezinele ?
Am auzit ca din cauza turbinei ... oare ? :scratchchin:
Legionaru'
11-02-2007, 08:18 PM
Deoarece......:group:
Din ce banuiesc eu motorina are o putere calorica mai mare deci se consuma mai putina pentru a produce aceeasi cantitate de energie.
Cred.:blush:
Corect! Este nevoie de mai putina motorina pentru a dezvolta aceeasi cantitate de energie.
zeu2006
11-02-2007, 09:06 PM
Pai bine bine ... au putere calorica mai mare le trebe mai putina cantitate de combustibil sa dezvolte o putere mare, dar dc baga si turbine ? Turbinele nu le-ar mari consumul ?
Diesel-ele fara turbine sunt cele mai economice, dar si cele mai lenese.
Chiar si cu turbina, crescandu-le consumul clar, consumul lor ramane mai mic decat al celor pe benzina.
Atat de mare este diferenta intre motorina si benzina in continutul de energie.
Ma gandesc ca diferentele de turaj,sant efectul reducerii consumului.De exemplu,la 3000rot/min in treapta a-6-a am o viteza de 150Km./ora.Cuplul mare la turaje mici,precum si puterea maxima ,atinsa tot la turaje mici au ca rezultat un consum mai mic.Raportul de compresie ,mare in comparatie cu motoarele pe benzina,contribuie ,deasemeni la reducerea consumului.
George.Burciu
12-02-2007, 12:05 AM
Si o masina pe benzina poate consuma putin,dar din pacate la benzinare cuplul este la turatie mult mai ridicata fata de diesel ceea ce te obliga sa mergi cu motorul turat echivalent consum mai mare.
-subscriu la ce a spus George
lucman72
12-02-2007, 08:57 AM
Din ce stiu eu, turbinele sunt de fapt tubo compresoare ce elimina fortat gazele de ardere, deci motorul munceste mai putin la evacuare, distribuind forta economisita catre roti. A nu se confunda cu supercharger, dispozitiv ce introduce fortat combustibilul in camera de ardere.
Turbocharger = Turbina.
Gazele din evacuare invart turbina. Aceasta preluand energia acestora, invartindu-se compreseaza aerul care va intra la admisie. Aerul compresat va creste puterea, pentru ca va creste cantitatea de oxigen disponibila. Ca si superchargele , turbochargele cresc puterea, dar necesita mai putin combustibil decat superchargere pentru ca recupereaza caldura risipita.
Regimul turatiilor scazute la viteze mari este dat si de catre transmisie/cutie.
Motorina avand o energie mult mai mare degajata la aprindere, poate invarte roti dintate mai mari, spre deosebire de benzina, are o forta mult mai mare. Implicit cutiile de viteze au alte rapoarte.
De aceea au si cuplu mai mare si atins inca de la inceput. De cand se aprinde, de la inceput :D
lucman72
12-02-2007, 11:33 AM
Asa o fi. Dupa cum ii si zice "turbo compresor" se pare ca ai dreptate :)
Dap, turbo compresoarele, compreseaza aerul la intake.
Injectia vazand ca e mai mult aer, prin senzorii de aer, va da mai multa benzina/motorina prin controlul injectoarelor.
Oricum un Turbo Diesel va ramane si asa un mai mic consumator decat un benzinar aspirat la aceeasi cilindree.
Iar top-ul in consumatori va fi Turbo Benzinar-ul, dar va fi si cel mai performant la specificatii. ( A se vedea Opel Astra OPC / Vauxhall Astra VXR 2.0 Turbo , 250 CP sau Corolla T Sport 1.8 VVTL-i Compressor vreo 200 si ceva CP si ea ) !
Insa nu vor fi asa stralucite la cuplu, datorita benzinei :blush: .
George.Burciu
12-02-2007, 12:11 PM
Excelente explicatii Alex.
Informatii utile.
CalinuSh
12-02-2007, 01:44 PM
Daca imi permiteti o corectare.
Motorina nu are putere calorica mai mare ca Benzina, dimpotriva,
in schimb motorul diesel are un randament mult mai bun (70%) fata de motorul pe benzina (20-30%), si asta explica consumul mai mic la puteri apropiate.
O alta dovada e faptul ca motoarele diesel se incalzesc mult mai greu decat cele pe benzina, avand randamentul mai mare caldura disipata e mai mica.
Densitatea motorinei este de 850 grame/litru.
Benzina are o densitate de 720 grame/litru. Cu 15% mai putin.
Cand arde, motorina elibereaza 40,9 megajoules / litru.
Cand arde, benzina elibereaza 34,8 megajoules / litru cu 15% mai putin
Economia motoarelor diesel este realizata din continutul la litru in energie, dar si prin eficienta intrinseca a motorului diesel.
lucman72
12-02-2007, 02:58 PM
Off topic
Citeam ce ai scris Alex si intelegeam concentratie de alcool in sange :D
Daca imi permiteti o corectare.
Motorina nu are putere calorica mai mare ca Benzina, dimpotriva,
in schimb motorul diesel are un randament mult mai bun (70%) fata de motorul pe benzina (20-30%), si asta explica consumul mai mic la puteri apropiate.
O alta dovada e faptul ca motoarele diesel se incalzesc mult mai greu decat cele pe benzina, avand randamentul mai mare caldura disipata e mai mica.
Ideea este ca motorina are o concentratie mai mare de energie la aceeasi unitate de masura. Desi temperaturile care au loc in Diesel la aprinderi sunt mult mai mari decat la benzina, este normal sa apara intrebarea de ce totusi Diesel-ul se incalzeste mai greu ?
In principal datorita vitezei foarte mari a gazelor de evacuare la motoarele pe benzina. Aceasta ridica temperatura foarte repede pe intregul motor, mult mai mult decat la cele pe motorina. ( Ceea ce spuneam si mai sus la Turbo Benzina, si de ce nu-s asa reliable ca turbodieselele )
zeu2006
12-02-2007, 10:26 PM
Oke ! Cred ca am inteles cum sta cu dieselul asta .... 10x All !:thumbsup::thumbsup::thumbsup:
tudor
12-02-2007, 11:43 PM
Same here! Pot sa spun ca sunt atat de nepriceput la mecanica incat mi-e rusine, dar citind cu rabdare tot ce se scrie pe forum incep sa inteleg cum merg aceste motoare...
Dan83370
13-02-2007, 12:38 PM
Same here! Pot sa spun ca sunt atat de nepriceput la mecanica incat mi-e rusine, dar citind cu rabdare tot ce se scrie pe forum incep sa inteleg cum merg aceste motoare...
Nu tb sa iti fie rusine,pentru ca nimeni nu s-a nascut invatat sau detine adevarul absolut.
Smokey
13-02-2007, 02:38 PM
Un pic de imagini si culori:
http://auto.howstuffworks.com/diesel1.htm
http://auto.howstuffworks.com/turbo.htm
Tudor de aceea scriem aici, sa impartasim unii altora ce stim.
:thumbsup:
Subscriu la ce a spus Alex.Nu sant de acord insa cu cutia de viteze.Aceasta este si trebuie sa fie dimensionata strict cu motorul.Va dau exemplul urmator: Unui amic i s-a stricat turbina,nu avea bani si nici talpa grea,renuntand estfel la turbo.A trebuit insa(lenesul mai mult alearga iar scumpul mai mult pagubeste)sa schimbe cutia de viteze deoarece nu mai sarea de 80-85 Km./h Dieselul are cutia lui,cutie care nu merge la benzina si nici doamne fereste,invers
Nelu, eu asta am scris mai sus cand cutiile de viteze au alte rapoarte. Adica fiecare motor cu cutia lui.
:D
Personal,multumesc lui Smokey pentru aceste site-uri.Navigand prin ele,oricine gaseste raspuns la orice intrebare
Predator
23-02-2007, 02:50 PM
Nu pot sa nu apreciez acuratetea informatiilor si explicatiilor date de colegul alex :)
Foarte utile si link-urile post-ate de Smokey.
Intr'adevar randamentul mai bun al motorelor Diesel impreuna cu concentratia mai mare de energie eliberata la arderea motorinei, fac ECONOMIA DE CARBURNAT.
Supraalimentarea cu turbina a motoarelor diesel duce in mod evident la cresterea performantelor acestora. Diesel aspirat = putoare (scuzati exprimarea).
Cuplul fenomenal de care beneficiaza aceste motoare este in mare parte datorat supraalimentarii cu turbina, modelele mai noi avand geometrie variabila, si apoi energiei mai mare ce se elibereaza la arderea motorinei.
O parere personala nesustinuta in prealabil de o documentare riguroasa: :blush:
Daca turbina ajunge sa se incalzeasca puternic, si aerul comprimat de aceasta care intra in admisie are temperatura ridicata conducand astfel la scaderea performantelor motorului.
Multumesc Predator!
:thumbsup:
Predator
23-02-2007, 11:45 PM
Nu ai pentru ce, alex :thumbsup:
Imi plac explicatiile date corect si la subiect
Eu nu cred ca incalzirea turbinei duce la incalzirea aerului ce intra in cilindrii.Prin comprimare aerul se incalzeste si introdus astfel in cilindrii,aportul comprimarii ar fi mai mic decat asteptarile(aer cald =densitate mica) Aici intervine intercoolerul care,plasat intre turbima si admisie,raceste aerul crescand astfel densitatea si deci,volumul de aer disponibil amstecului.
De asemeni,multumesc si eu lui Alex,pentru calitatea tehnica a inteventiilor sale
haplea82
10-03-2007, 01:59 PM
ai dreptate Nelu!in plus racitorul de aer trebuie sa aduca temp aerului la o valoare optima care e specifica fiecarui motor!din aceasta cauza dimensiuni de radiator diferite(si din aceasta cauza)in orice caz temp aer la iesire racitor aer nu trebuie sa scada sub temp punctului de roua!!!!acesta este un lucru ff important,si la motoarele cu adevarat scumpe,(nu vorbesc de motoare auto)exista un reglaj al temperaturii de aer la intrarea in manifoldul de admisie
Predator
10-03-2007, 02:28 PM
@ haplea82 > in postul #26 eu am deviat "putin" discutia. Ma gandeam la cazurile in care turbina este supra`solicitata si intercooler'ul incepe sa nu mai faca fata solicitarii. (mers constant pentru o perioada lunga de timp cu o viteza apropiata de viteza maxima constructiva sau dupa o forja puternica adiministrata unui motor diesel turbo remapat peste stage 2).
Despre IC putem discuta aici: http://www.club-toyota.ro/forum/showthread.php?t=237
Numai bine! :)
scoty
01-05-2007, 07:37 PM
De ce dieselurile comsuma mai putin de cat bezinele ?
Am auzit ca din cauza turbinei ... oare ? :scratchchin:
Randamentul crescut al arderii dat de compresia ridicata realizata cu ajutorul turbinei, in sensul ca in cilindru se injecteaza un amestec sarac de motorina si aer la inalta presiune 1800-2000 barri, care arde aproape complet. Benzina nu poate fi comprimata la asemenea presiuni caci se autoaprinde, asta ar fi sumar descris de ce diselele consuma mai putin si au un cuplu mai bun la turatii joase, dar sunt mai lente.
Milosh
28-10-2007, 07:07 PM
Discutia asta este la nesfarsit!!! E clar dieselurile sunt mai economice pt ca asa e de cand lumea :"> !!! Nu conteaza sincer din ce motiv ele consuma mai putin!! Conteaza ca fac acest lucru!!! NU???
Pareri PRO/CONTRA :))???
Predator
29-10-2007, 11:04 AM
Milosh, se pune problema si dupa ce numar de km o masina cu motor diesel devine rentabila.
Mario
29-10-2007, 09:48 PM
Predator:
depinde daca te intereseaza.
Eu unul, nu ma intereseza dupa ce nr de km devine rentabila. Eu am luat-o ca mi-a placut si nu m-am uitat la bani. Chiar daca puteam sa fac multe cu suma asta sau cu diferenta dintre o benzinara si una pe motorina. Am facut test driver-urile si pur si simplu m-am hotarat la ea. Acum dupa ce am mers cu ea si la mare si la munte si afara, si pe drumuri bune si usoare, si pe altele grele si anevoioase, si pe serpentine largi si altele in ac de par, etc., m-a convins ca face toti banii. Iar de acum incolo o sa-mi cumpar numai diesel cu putere si cuplu mari. Iti spune un fost benzinar (este prima masina pe diesel).
Deci nici consumul nu ma intereseaza si nici amortizarea. Ea a devenit rentabila exact din momentul cand am cumparat-o.
bebelacus
12-11-2007, 12:05 AM
eu nci acum nu m-am hotarit. am avut benzina, apoi mi-am luat motorina. am trecut iar pe benzina si acum mi-am luat iar diesel. imi plac amindoua. si acum mi-e dor sa mai conduc o benzinara. si data viitoare voi cumpara una. insa d-4d m-a multumit pe deplin. nici hdi-ul nu ra zgomotos dar asta e chiar tacut. pai sa merg cu 160 si sa nu aud decit fasait de roti. mergeti toti cu un avensis d-4d (eu am de 126cp) si veti ramine surprinsi de linistea din masina.
iar benzina, singurul dezavantaj, sa zicem asa, dar acum va vorbesc tot din experienta proprie si dupa cum am simtit eu, este ca la putere egala e ceva mai obositoare la drum lung. e o idee mai zgomotoasa si mai solicitanta, trebuind tot timpul sa o tii in ture. dar asta e valabil pt drumuri foarte lungi. la drumuri de 3-4 ore nu foarte relevant. insa eu vorbesc de puteri din zona 125 cp. daca vorbim de puteri de peste 200, atunci povestea e putin altfel. ala pe benzina are atit de mult cuplu/putere si trage, si trage, si trage atit cit ii dai.
gashu
29-11-2007, 03:37 PM
Am o Corolla 2007 D-4D. Are 1600 km si pana acum i-am facut plinul de 2 ori. A doua oara cand am facut plinul i-am calculat si consumul. Observ ca desi consumul mediu pe bord este de 7.4, consumul calculat este undeva pe la 6.4 (?). Ma asteptam ca situatia sa fie cumva invers. La voi cum este?
ovidiuvisan
30-11-2007, 12:35 AM
daca vorbim de puteri de peste 200, atunci povestea e putin altfel. ala pe benzina are atit de mult cuplu/putere si trage, si trage, si trage atit cit ii dai.
Intr-adevar, trage cat ii dai, dar trebuie sa-i dai! Si asa-i...destul de zgomotoasa, in schimb pentru mine e muzica :proud:
iceman
02-12-2007, 08:13 PM
Am o Corolla 2007 D-4D. Are 1600 km si pana acum i-am facut plinul de 2 ori. A doua oara cand am facut plinul i-am calculat si consumul. Observ ca desi consumul mediu pe bord este de 7.4, consumul calculat este undeva pe la 6.4 (?). Ma asteptam ca situatia sa fie cumva invers. La voi cum este?
Si eu am o Corolla 1.4 D4-D model 2007, din luna martie 2007 si am aproximativ 12000 km. Peste vara am avut un consum mediu de 6% dar de cand a venit frigul pe computer arata un consum mediu de 7,4%.