PDA

View Full Version : Razboi intern la Volkswagen: Seful ameninta cu demisia

razzmatazz
03-06-2008, 10:10 PM
Martin Winterkorn, CEO Volkswagen, s-a declarat ingrijorat de faptul ca, dupa preluarea pachetului majoritar de actiuni al Grupului VW, Porsche s-ar putea implica decisiv in conducerea companiei. Seful Volkswagen a amenintat ca va demisiona daca Porsche va influenta negativ prin deciziile sale vreuna din marcile premium de care se simte rivalizat.

Winterkorn nu este singurul care considera de neacceptat implicarea Porsche in conducerea Grupului, directorii Audi declarand recent in publicatia germana Der Spiegel ca brandul premium ar fi cel mai mult dezavantajat de aceasta mutare, deoarece Porsche il considera un concurent pe piata. Porsche a criticat recent Audi pentru comercializarea supercarului R8 si a SUV-ului Q7 la un pret prea mic. “Vom fi nevoiti sa crestem preturile modelelor noastre pentru ca Porsche sa concureze mai bine?” a intrebat un membru din conducerea Audi.

De asemenea, Lamborghini, Bentley si Bugatti sunt vazute ca marci competitoare de catre Porsche. In timp ce compania Porsche participa cu 31% la capitalul Volkswagen, Wendelin Wiedeking, CEO Porsche, a sustinut ca Grupul Volkswagen ar avea mai mult de castigat fara Lamborghini si Bugatti, sugerand ca “fara jucarii” ar fi un mod operativ mai eficient. In acelasi timp, Wolfgang Porsche, presedintele comitetului de supervizare Porsche, a declarat ca sunt multe de facut la Volkswagen si a criticat competitia existenta intre brandurile Grupului, mentionand ca “modelele brandurilor ar trebui sa caute competitori in afara companiei, nu in interiorul propriului grup”.

Se pare ca tentativa companiei Porsche de a prelua efectiv controlul administrativ al Grupului Volkswagen nu este bine vazuta de majoritatea membrilor din conducerea actuala. Acest lucru este determinat in principal de ofensiva agresiva a celor de la Porsche care pana in toamna doresc achizitionarea mai multor pachete de actiuni din compania Volkswagen pentru a depasi pragul de 50%. Recent, Porsche a fost blocat din nou, in incercarea de a se impune in conducerea Grupului Volkswagen, printr-un nou pachet legislativ adoptat de guvernul german.

sursa - automarket

LittleM@n
04-06-2008, 12:48 AM
Daca e s-o luam asa, Toyota este singura companie care s-a ridicat concret cu un singur brand (Lexus si Scion le-au facut tocmai ca sa nu indese prea tare marca, si sa faca o faca sa respire, si sa abordeze noi segmente de piata)...
restul sunt corporatii de marci auto, in care, fara indoiala vor fi intotdeauna disensiuni. Ceea ce nu va fi niciodata cazul Toyotei.
Cu siguranta parerile sunt impartite...dar personal mi-ar parea rau sa scada puterea VW-ului, chiar daca nu-mi palce sa vad aceeasi masina de 10 ori cu haine diferite; e interesant sa vezi cum fac atatea modele ca sa vanda cat mai mult...

C_R_Y
04-06-2008, 08:39 AM
Si daca preia Porche pachetul majoritar voi credeti ca o sa renunte la Audi ? Eu nu cred!

basilicum
04-06-2008, 09:44 AM
nu cred sa renunte, este printre cele mai vandute marci premium, tocmai datorita pretului (e un fel de premiumul saracului :)), basca faptul ca se implica in tot felul de concursuri pe care le si castiga, iar asta ii creste si mai mult popularitatea aflata deja la o cota destul de mare.

LittleM@n
04-06-2008, 03:00 PM
Nu da audi; dar da bentley, lambo, si bugatti...mie mi se pare ca le este bine sub VW pt moment
la audi, desfiinteaza Q7, si la VW scoate din oferta golf plus si altele, atata tot :D

C_R_Y
04-06-2008, 03:30 PM
Nu se poate renunta la Q7 dupa volumul de vanzari care-l are, asta-i sigur!

razzmatazz
04-06-2008, 09:14 PM
probabil ca q7 nu, dar r8 sigur. r8 este privit ca si concurent al porsche (masina, nu compania) - si au dreptate. altfel, de ce trebuie sa mai lansezi si un q5? nu-ti ajunge q7/touareg/tiguan, plus cayenne? sau un phaeton, cand ai a8? si asa mai departe. si nu mai zicem de seat sau skoda.

cum ziceam - vw gandesc strategie de mass-market, de vanzari cu hala, de facut bani pentru actionari, si mai putin sunt interesati de binele marcilor, de viitor. important e sa faci bani acum. multi.

pe partea aialalta, porsche sunt mult mai atenti la portofoliu, ca au invatat de la ei din curte. porsche este un model de consistenta de branding, ca si coca-cola sau apple. uitati-va la porsche peste ani - cat de mult s-a schimbat masina asta ca design si pozitionare fata de orice alta masina din lume? ei stiu ca e sanatos sa-ti faci un portofoliu bine definit, fara sa se incalece marcile pe segmente. si apoi, porsche AR TREBUI sa fie lead brand in toata ciorba aia a lor.

orishicum, ati vazut ca guvernul german se implica si impedica orice incercare de hostile takeover, pentru ca vw este o mare vaca de muls in acest moment pentru economia germana. iar porsche vor s-o cam transheze.