PDA

View Full Version : Toyota castiga raliul Dakar la 4x4 Mass Production Diesel

Smokey
22-01-2007, 09:19 AM
Ar trebui o sectiune la sport pentru offroad & stuff.

La editia din acest an a raliului Lisabona-Dakar masinile Toyota au castigat la clasa 4x4 Mass-Production Diesel (masini de serie f. putin modificate). In fine, adevarul e ca nu concureaza la acea clasa decat Toyota, Mitsubishi si Nissan.

Sectiunea similara dedicata motoarelor pe benzina a fost castigata de Nissan, dar au fost doar ei cu Mercedes acolo.

Daca tot e vorba de Dakar, editia din acest an a dovedit doua lucruri: masinile japoneze sunt superioare celor Europene (Mitsubishi vs VW & BMW) cand vine vorba de conditii serioase de mers.

Al doilea lucru pe care l-am remarcat a fost zbaterea celor de la VW pentru a demonstra ca Tuareg este o masina de teren. Au cumparat campioni de raliuri (Sainz, Vatanen), au avut cazare la hotel, o armata tehnica ... dar degeaba.

Se pare ca celor de la VW le lipseste experienta si traditia in 4x4, de vreme ce toata "tehnologia" lor a fost pusa la pamant de Schlesser care s-a clasat inaintea lor cu singura lui masina din concurs, facuta cu manuta lui.

Sper ca anii urmatori Toyota sa participe cu o echipa de fabrica la clasa Super-Production pentru a agita un pic spiritele printre Mitsubishi si VW. Desi nu au nevoie de publicitatea participarii la Dakar, dar poate totusi ...

ionel
22-01-2007, 09:22 PM
Totusi Overall prima Toyota a fost pe locul 25 iar ultima clasata a fost tot Toyota. Putem in aceste conditii sa tragem concluzia ca masinile Toyota sunte cele mai proaste? Nu cred. Dar cu siguranta nu putem trage concluzia ca sunt cele mai bune.

Smokey
22-01-2007, 10:33 PM
Era vorba de clasa "Mass production" unde concureaza masinile de serie nemodificate. La acea clasa a iesit OK, overall e irelevant pentru ca nu se poate compara o masina de serie cu o masina creata special pentru acest raliu.

ionel
23-01-2007, 11:18 AM
La clasa Mass production a castigat Nissan iar Toyota a castigat doar o subdiviziune a acestei clase si anume clasa Diesel. Daca socotim doar masinile care au participat la Super Production atunci prima Toyota a fost pe 24. Mi se par niste rezultate sub-mediocre pentru Toyota. In plus in categoria Mass Production Diesel vad in clasament 7 Toyota 2 Mitsubishi si 1 Nissan. Practic Toyota a concurat singura in aceasta categorie. In nici un caz nu pot sa laud Toyota pentru aceste rezultate.

Smokey
24-01-2007, 12:28 PM
La clasa Mass production a castigat Nissan iar Toyota a castigat doar o subdiviziune a acestei clase si anume clasa Diesel.Exact ce-am spus in primul post. Masinile pe benzina sunt clasa separata din motive evidente. La benzina s-au inscris 7 si au terminat 2.

Daca socotim doar masinile care au participat la Super Production atunci prima Toyota a fost pe 24. Mi se par niste rezultate sub-mediocre pentru Toyota.La Super Production e irelevant, pentru ca nu participa cu o echipa de uzina, ci sunt diversi particulari care modifica masina in functie de posibilitati. Aici diferenta e data de bugetul echipei, experienta in Dakar si intr-o oarecare masura de experienta echipajului.

Super Production la auto/truck e doar pentru prestigiu. In masina din showroom nu vei gasi niciodata mai mult de 1% din masina de concurs - acei 1% fiind doar "know-how". La moto e altfel, motocicletele care participa sunt accesibile tuturor.

In plus in categoria Mass Production Diesel vad in clasament 7 Toyota 2 Mitsubishi si 1 Nissan. Practic Toyota a concurat singura in aceasta categorie. In nici un caz nu pot sa laud Toyota pentru aceste rezultate.Pierzi esenta raliului: acestea sunt masinile care au terminat cursa.

Dakarul e in primul rand un rally-raid de anduranta. Ce-am vrut sa spun este ca masinile Toyota in primul rand sunt preferate de pilotii particulari pentru participarae la raliu - Toyota nu are echipa de uzina inscrisa. In al doilea runt aceste masini sunt capabile de a termina acest raliu in dotarea standard cu modificari accesibile oricui.

ionel
24-01-2007, 03:53 PM
Daca din motive evidente nu vrei sa compari diesel cu benzina nu inteleg de ce tragi concluzii in favoarea masinilor japoneze cand principalii competitori au fost Mitsubishi-benzina si repectiv VW-diesel. Cred ca ar trebui sa respecti aceasta regula a ta de separare diesel-benzina (daca este asa de importanta pentru tine) si in cazul acestei comparatii.

Inteleg deci ca la super production nu e relevant dar atunci de unde tragi concluzia ca masinile japoneze sunt mai bune? Care sunt datele concrete pe care te bazezi?

Referitor la faptul ca pierd esenta raliului si la faptul ca e vorba de masinile care termina cursa pot spune ca la categoria Mass Production Diesel au plecat 10 Toyota 2 Mitsubishi si 1 Nissan si au terminat 7 Toyota 2 Mitshubishi si 1 Nissan. Sunt deci mai multi participanti cu Toyota si deci cu mai multe sanse sa castige dar si cu mai multe sanse sa se strice. S-au stricat 3 Toyote dar au castigat primul loc la aceasta categorie disputata doar intre japonezi dar mai ales intre toyote.

Imi cer scuze daca am inteles eu gresit ceea ce vrei sa spui: initial am inteles ca vrei sa spui ca masinile japoneze si in mod special Toyota sunt mai bune. De fapt din ultimul post inteleg ca ceea ce conteaza este ca Toyota este o masina accesibila care poate termina cursa. Sunt de acord cu acest fapt.

alex
24-01-2007, 08:06 PM
Nu inteleg pe acest topic legat de performante Offroad de ce anume ai ajuns sa mentionezi ca Toyota este o masina accesibila, nu gasesc sa fi spus Smokey asa ceva, cuvintele unde sunt ? Sau poate aici vroiai sa ajungi, adica o parere deja setata din start care nu are nici o legatura cu capabilitatile tehnice offroad ale unui SUV.

Faptul ca Toyota a participa aproape singura la aceasta clasa numai cu Mitsubishi si Nissan la aceasta clasa, este pentru ca ceilalti concurenti nu au putut inscrie o astfel de masina de serie cu performante asemanatoare la aceasta clasa.

Sa nu uitam ca VW/Porsche/BMW/Audi nu fac masini de serie 4x4 complet Offroad = conditii Paris Dakar decat de cativa anisori, si sunt considerate Luxury SUV, nu best Offroad. Cum bine zic unele publicatii soft-roaders" with little or no off-road ability.
Sa nu uitam, ca din cate stiu eu au un singur diferential autoblocant central.

A faptul ca au modificat ceva in laborator si au scos ceva bun, este altceva, dar vorbim de masini de serie.

Ce ma frapeaza mai mult la post-ul tau este de ce aduci vorba ca Toyota este o masina accesibila pe acest topic.

Dar repet, cu dicutiile acestea intram offtopic pe arii subiectiviste care nu se doresc a fi discutate pe acest forum.

Smokey, spune-mi daca gresesc te rog!

Smokey
24-01-2007, 08:29 PM
N-am spus ca sunt mai bune sau mai rele masinile japoneze, semnalam o stare de fapt.

Totusi, credeam ca se stie faptul ca in domeniul offroad inafara de LandRover care incearca sa resusciteze o legenda si Mercedes G ... europenii nu prea fac masini offroad.

In domeniul Dakar, daca ne raportam la Super-Production sau clasamentul general se pare ca un nene de 65 de ani care si-a construit singur o masina a reusit un loc 3 in fata unei armade VW (+BMW) care au avut in dotare printre cei mai titrati piloti de raliu (Sains), chiar fosti castigatori ai Dakarului (Ari Vatanen & Juta Kleinschmith), o asistenta impresionanta, camere la hotel :-| si cu toate astea ... bunicul Schlesser le-a luat-o inainte. Deci pe piloti nu putem da vina, pe conditii nu putem da vina, pe vreme nu putem da vina ... pe cine sa dam vina?

La productie de masa nici nu mai vorbesc, o masina de serie europeana (in afara de Defender sau Mercedes G) probabil n-ar fi trecut de Maroc. Dar nu vom stii niciodata ....

Cu masinile europene am rezolvat, alea americane? Hummer ... da, nu e o masina accesibila (H1) deci e de'a noastra. E buna masina asta, poti impinge pe altii din spate pe sosea cand vrei sa-i depasesti. Pacat ca suge multa benzina, dar noroc cu Mani ne salveaza :D

In fine, intentia mea era sa atrag atentia asupra competitiilor offroad, nu inteleg de ce s-a ajuns (din nou) la comparatia cu masinile europene.

alex
24-01-2007, 08:36 PM
Asta spun si eu.
Haideti va rog sa nu deviem de la subiect. Ma refer la a ajunge de a vorbi pe teme de accesibilitate & Co, pe deasupra si nesustinute concret pe acesta sectiune care se doreste a fi legata de discutii off-road.
Pentru detalii financiare, daca se doresc discutii putem discuta oricand pe "Toyota vs".

ionel
25-01-2007, 03:06 PM
Pentru Alex citat din Smokey:
"Dakarul e in primul rand un rally-raid de anduranta. Ce-am vrut sa spun este ca masinile Toyota in primul rand sunt preferate de pilotii particulari pentru participarae la raliu - Toyota nu are echipa de uzina inscrisa. In al doilea runt aceste masini sunt capabile de a termina acest raliu in dotarea standard cu modificari accesibile oricui." - eu din aceste fraze inteleg ca Toyota este o masina accesibila - daca n-am inteles ce trebuie poate imi clarifici tu Alex ce ar trebui sa inteleg.

Pentru Smokey referitor la afirmatia "N-am spus ca sunt mai bune sau mai rele masinile japoneze, semnalam o stare de fapt." citez din primul post al lui Smokey:
"Daca tot e vorba de Dakar, editia din acest an a dovedit doua lucruri: masinile japoneze sunt superioare celor Europene (Mitsubishi vs VW & BMW) cand vine vorba de conditii serioase de mers." - sa inteleg ca de fapt aici "nu spui" ca masinile japoneze sunt mai bune doar "semnalezi o stare de fapt". Eu nu vad unde e "dovada" acestei "stari de fapt" sincer. Luminati-ma!

Alex acest post era intr-adevar si despre offroad si sunt de acord ca poate nu e 100% pe topic dar nu pot sa dau reply in alta parte; daca esti nemultumit ai putea sa splituiesti threadul acesta si sa muti partea nerelevanta in alta categorie corespunzatoare astfel incat sa ne putem continua discutia acolo.

Alexandru Olteanu
16-04-2007, 12:45 PM
Totusi Overall prima Toyota a fost pe locul 25 iar ultima clasata a fost tot Toyota. Putem in aceste conditii sa tragem concluzia ca masinile Toyota sunte cele mai proaste? Nu cred. Dar cu siguranta nu putem trage concluzia ca sunt cele mai bune.
parerea me e ca masinile Japoneze sunt cele mai bune in teren accidentat astept pareri